29 maj 2019 |  Diabetes

Vilken väg väljer du?

”Hur går det med din diabetes?”

Jag finner denna fråga väldigt vanlig till oss som har diagnosen diabetes, typ 1 eller typ 2.

Enligt min erfarenhet, en ung kvinna som snart levt med typ 1 diabetes i 20 år, kan jag berätta att det finns tre sätt att ”leva” med vår sjukdom.

Vi reser genom våra liv med en kronisk sjukdom, diabetes, som alltid är närvarande. Det är inte ett val, men ett faktum. Hur vi positionerar oss i förhållande till vårt tillstånd är ett val vi gör.

Första ståndpunkten är att placera vår diabetes bakom oss, ur känslomässig syn.

Om vi ​​ignorerar eller förnekar vår sjukdom är vi benägna att ignorera många (om inte alla) nödvändiga uppgifter som behövs för att hålla vår diabetes under en rimlig kontroll. Detta är den farligaste av de tre sätten att förhålla sig till sin sjukdom. Förnekelse är trots allt det första svaret på att hantera saker vi känner är utom vår kontroll. Vi gömmer oss.

När vi sätter vår diabetes i andra hand påverkas våra val. Om man inte tar en planerad insulindos eller utesluter kontinuerlig blodsockerkontroll, och/eller inte går på regelbundna kontroller hos vår läkare är bara några få exempel på att man inte prioriterar sin diabetes.

Den andra positionen är att placera diabetes ”framför oss”. Till exempel ”Jag kan inte göra det där eftersom jag har diabetes” är ett vanligt uttryck som speglar dennes attityd. Sällan är det motiverat. Att använda sin diabetes som en ursäkt för att inte agera tjänar bara till att främja en ”kan inte göra” attityd än självkänslan och personligt initiativ.

Under mina år med diabetes har jag blivit välsignad för att jag träffat och träffar många framgångsrika personer med diabetes som inte låter sjukdomen blockera sin väg till de mål de har. Denna lista över diabetes ”doers” är stor. Det finns ingen tvekan om att det finns några av de personer som läser det här inlägget nu.

Den tredje och utan tvekan är det mest önskvärda stället att placera sin diabetes – på vår sida. Medan vi inte valde det här partnerskapet, är det bästa sättet att göra fred med det (om det behövs) och lära sig så mycket som möjligt för att tämja det. Som ett vilddjur i början kan diabetes och måste korralleras. Detta är ofta ett lagarbete först och borde bäst förblir så när tiden går framåt.

Förhoppningsvis är din diabetes mer som en följeslagare. Många av er kanske ser det som en ”vän” som alltid kommer följa med en vart du än går. Hur som helst, är det viktigt att en atmosfär av respekt skapas för att båda parter ska gå vidare och för dig eller ditt barn att förverkliga sina eller dennes mål och potential.

De nära och kära runt oss är de som verkligen behöver förstå detta mest. Ett personligt förhållande till diabetes är alltid komplicerat, nyanserat och komplext. Jag har aldrig visat att det är något annat. Detta faktum blir ofta förbisedd av alla ”tredje parter” i våra liv: familj, vänner, vårdgivare, vårdpersonal och till och med försäkringsbolag.

Vägen till att leva bra med diabetes är en slingrande väg som till och från är ganska rak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Someone told me that Diabetes is not a barrier but a different path that brings lessons on strength, resilience, and the significance of self care 💕
Over the years, with many lows and highs - I’ve learned to not expecting everything to be perfect all the time.
...

Följ mig på Instagram