28 juni 2019 |  Diabetes

Social media är inte alltid solsken och regnbågar

Jag är säker på att de flesta av oss har insett att är sociala medier inte alls är solsken och färgglada regnbågar. Det kan vara ett väg stopp för våra egon, på fler sätt än du tror. Facebook, Instagram och Twitter som helhet är en snuskig varg i förkläde. Vi vill ansluta till andra genom att dela de saker som gör oss lyckliga och att ansluta oss till andra på nivåer som inte skulle ha uppnåtts under något annat decennium än i det som vi lever i nu.

Den positiva sidan är att vi får dela vänners och familjs glädje, samt få hjälp med olika frågor från de som vi nu känner till som ”influensers”. I Typ 1 Diabetesvärlden har jag fått så många otroliga fina vänner som ägnar sig åt att ge råd om livet i stort och såklart hur man löser vissa diabetes frågor via sociala medier. Trots att vi alla får mycket kunskap och inspiration från våra vänner med Typ 1 Diabetes på detta sätt, kan den mörkare sidan av sociala medier finnas i vårt undermedvetna – även i ett övervägande stödjande samhälle som vi lever i idag.

Målet för personer med typ 1 diabetes som namnger sig på sociala medier är att visa vad de gör rätt, så att vi kan följa efter. Men de konsekventa inläggen om deras framgångar – oavsett om det är blodsockerhantering under träning, matval eller Hba1c-resultat, gör det lätt för oss att för vana att jämföra oss med andra.

Om vi ​​inte får det perfekta resultatet som andra människor uppenbarligen uppnår, är det lättare att se vår egen dagliga hantering som något av ett misslyckande.

Här är några sätt som har fungerat för mig när det gäller att kämpa instinkivt för att inte jämföra mig med andra diabetiker genom de dagliga Insta-posterna.

Inse att ”historien” aldrig är den hela historien.

De flesta personers ”mänskliga” natur är ligger i att bara dela de ögonblick som ger dem glädje, snarare än de ögonblick som orsakar dem sorg eller frustration. Många av oss vill hålla det till oss själva, eller bara dela dem med dem som står oss väldigt nära. Så, de flesta Instagram- eller Facebook-inlägg kommer att visas som om de har det perfekta livet. Måltider ser vansinnigt läckra och mirakulöst vackra ut och oftast vegansk och med lågt kolhydratsinnehåll. Kropparna är lika formade som en marmorskulptur på ett museum. Blodsocker-kurvorna är stabila som en sten. Det jag kan lova er att ingen av dessa saker någonsin kommer att vara konstant för någon, och sakerna verkar väldigt annorlunda i vissa vinklar. Ja, dessa personer har också dagar där de kämpar för att få sitt blodsocker ner från 20 mmol/L, och de har dagar där de äter tre munkar och känner sig usla om hur långt deras mage hänger över midjan på deras jeans. Många av dessa personer kommer inte troligen att avslöja det för just dig. Men, HEJ – några kommer att få ta del av även detta! Och en av dessa personer kunde vara du. Var inte rädd för de lite mer hårdare dagarna. Livet är en balans. Leta efter de personer som vill ansluta sig på fler nivåer än enbart ”bästa kurva” vinner. De finns, jag lovar.

Interaktion

Det är viktigt att komma ihåg, särskilt när det gäller ”influensers”, att deras främsta mål är att bemyndiga oss. De är stolta över vissa saker som de har lärt sig eller uppnått själva, och de vet aldrig säkert huruvida det kommer att fungera för andra, men de kan säkert dela sina erfarenheter i hopp om att det gör det. Sociala medier handlar om interaktion.

Påminn dig om att ingen (och ingen kropp) fungerar på samma sätt.

Ingenting är idiotsäker. Särskilt när det gäller en autoimmun sjukdom som typ 1 diabetes. Ja, vi har alla en sak gemensamt: våra bukspottkörtlar är värdelösa. Men människokroppen med alla dess rörliga delar är så extremt komplex att det aldrig finns ett ”rätt” sätt att hantera vår Diabetes. Bara för att en viss näringsplan, träningsrutin, CGM-modell eller pump vs MDI fungerar för en person betyder inte att det kommer att fungera för dig, din kropp och din livsstil. Låt inte någon annans åsikt om vad som är rätt eller fel dikterar dina beslut. Om det behövs, ta ett gigantiskt steg tillbaka från sociala medier för att ge dig själv utrymme att utforska och lära dig vad som kommer att vara bäst för dig, i avsaknad av yttre påverkan.

Det är okej – döm inte andra

I ett liknande skede bör vi inte vara så snabba i att döma andra och deras val och övertygelser. Om någon postar något om hantering av diabetes inte är anpassad till dig, acceptera bara att personen har hittat en fungerande faktor och låt det vara så. Lev och gå vidare!

Du får definiera dina framgångar.

Alla har olika definitioner av framgång, och det kan ta utge sig i olika former och storlekar. Bara för att någon som du beundrar har en viss typ av mål betyder inte alltid att det automatiskt ska vara viktigt för dig. Framgång kan vara lika simpelt som att inte bli så irriterad av en blodsockerhöjning som du brukar få efter frukost. Det behöver inte alltid vara något så stort som en betydande hba1c-förbättring eller placering först i en tävling. Framgång med diabetes är det som gör att du känner att du har gjort ditt bästa den månaden, veckan, dagen eller stunden. Vi som har typ 1 diabetes har våra blodsockerkurvor inte samma nivåer. Och att vara annorlunda betyder inte ”mindre än”.


Allt vi behöver göra för att trivas med sociala medier och i den verkliga världen är att hedra var vi är individuellt i varje ögonblick, och hedra på samma sätt de platser där våra vänner befinner sig.

2 kommentarer till “Social media är inte alltid solsken och regnbågar”

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  @saramoback

  I was invited to hear about research on type 1 diabetes (and type 2 diabetes) this weekend.

  As much as half of all cases, t1, are diagnosed in adulthood, and there is a need to understand the factors that contribute to the development of type 1 diabetes in adults. The lower heritability in adults suggests that environmental factors play a greater role in the development of the disease in adults than in children. They also highlighted the need for further research to identify environmental factors that contribute to type 1 diabetes in adults.

  And, of course, lots of important information on how to make transplanted beta cells survive 💙
  ...

  Someone told me that Diabetes is not a barrier but a different path that brings lessons on strength, resilience, and the significance of self care 💕
  Over the years, with many lows and highs - I’ve learned to not expecting everything to be perfect all the time.
  ...

  Följ mig på Instagram