4 maj 2020 |  Diabetes

Räkna kolhydrater?

Idag har varit en otroligt seg dag och vädret har inte hjälpt till. Vad gör man då? Man bakar för första gången en äppelpaj! Fick ett sånt sug på rabarberpaj igår och tänkte på när jag var lite och åt mammas och pappas paj. Det var så gott och det tillsammans med vaniljsås. Jag gillade aldrig bären som var i pajen utan åt enbart de brända kanterna, haha!

Jag äter mer än gärna själva degen men detta blev så gott, även äpplena 🙂

Igår när jag la upp en bild på instagram om mitt tänkande kring just mat och kolhydrater och hur jag doserar fick jag massa kommentarer och funderingar, vilket jag kan förstå.

Så hur gör jag?

Till att börja med har jag levt med diabetes i ca 19 år. När jag blev sjuk och hamnade på sjukhus vid 13 års ålder var räknande av kolhydrater inte på schemat. Jag lärde mig alltså från början vilken typ av mat som jag behövde fler enheter insulin samt färre enheter. Sen var det ”bara” att tuta och köra. Med åren lärde jag mig såklart av mina misstag och jag minns en gång när jag och familjen var ute i skärgården. Jag hade fått som rekomendation av min dietis att äta riskakor istället för vanligt bröd då det var, redan då, en stor favorit.

Jag åt ett helt paket riskakor och kände mig en aning konstigt. Mamma tog ett stick i fingret och mätaren visade 19 mmol/L. Där och då insåg både mina föräldrar och jag att det är bra att kolla hur mycket kolhydrater maten innehåller.

Jag bytte ut Oboy mot egen chokladdryck (kakao, grädde, Hermesetas socker och varm mjölk) som smakade mycket bättre än oboy men var en aning snällare mot blodsockret.

Idag vet jag hur många enheter insulin jag behöver till olika typer av mat. För mig har det fungerat otroligt bra under alla år och jag är tacksam över att idag kunna kontrollera blodsockret med min cgm samt Fiasp. Med dessa hjälpmedel har jag lyckats skippa lära mig att räkna kolhydrater till punkt och pricka.

Jag känner min kropp väldigt väl men trots det gör jag såklart felberäkningar ibland. Och det är mänskligt.

Jag anser att det är vettigt att lära sig hur kolhydrater påverkar blodsockret och om det är via att räkna och väga matens innehåll eller genom att titta och uppskatta vad som ligger på tallriken är helt upp till var och en. Bara det fungerar och inte blir till ett stort problem för att kunna leva en smärtfri vardag tillsammans med diabetes.

Det här ämnet är viktigt för mig då jag mer eller mindre var tvungen att lära mig att räkna kolhydrater när jag skaffade pump (closed loops). Under det halvåret kom min ätstörning sakta men säkert tillbaka och att jag skulle väga min yoghurt på morgonen för att lära mig hur mycket 200 g var fick mig att bli en aning manisk, igen.

Så, för att slippa hamna i ett ohälsosamt mönster igen är jag glad att det fungerar, idag, bäst för mig med injektioner.

Vill igen påpeka att det är bra att veta och kunna uppskatta hur mycket insulin man behöver ta för att kunna hålla ett stabilt blodsocker. Men bara det inte i slutet innebär att du väljer bort mat som du egentligen tycker är gott eller att du väljer bort sociala sammanhang där mat är involverat.

För att det går att äta lite av allt, balanserat, med typ 1 diabetes.

Hoppas ni förstår mig!

2 kommentarer till “Räkna kolhydrater?”

  • Hej Sara! Jag räknade aldrig kolhydrater med min 670G pump, jag bara scrollade upp kolhydraterna tills jag fick en rimlig dos insulin, så lurade pumpen för mina egna beräkningar funkade bäst men nu krånglade den pumpen och sensorn väldigt mycket så gick inte att använda för mig. Har nu t slim och är så nöjd! Speciellt på nätterna då jag kan nu ligga runt 4-5 hela natten utan att bli låg. Räknar inte kolhydrater nu heller. Gör precis som du och det tycker jag funkar bäst för mig.

    Kram

    • Hej!
      Jag räknade inte heller utan gjorde som du, tog ”enheter” som jag alltid har gjort. Fick även hjälp av en dietist (skickade bilder till henne på maten jag skulle äta, haha). Härligt att höra att det fungerar bra för dig! Det är ju det viktigaste <3

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    @saramoback

    I was invited to hear about research on type 1 diabetes (and type 2 diabetes) this weekend.

    As much as half of all cases, t1, are diagnosed in adulthood, and there is a need to understand the factors that contribute to the development of type 1 diabetes in adults. The lower heritability in adults suggests that environmental factors play a greater role in the development of the disease in adults than in children. They also highlighted the need for further research to identify environmental factors that contribute to type 1 diabetes in adults.

    And, of course, lots of important information on how to make transplanted beta cells survive 💙
    ...

    Someone told me that Diabetes is not a barrier but a different path that brings lessons on strength, resilience, and the significance of self care 💕
    Over the years, with many lows and highs - I’ve learned to not expecting everything to be perfect all the time.
    ...

    Följ mig på Instagram