13 december 2020 |  Recept

Perfekt Lucia-mys dag

Okej men nej vilken härlig söndag jag har haft! Ibland kan jag bli överrumplad över hur glad jag blir av mig själv när jag verkligen lägger manken till och lär mig med tiden att fokusera på mig. Nog om detta pladder. Jag ska visa er!

Som ni redan vet, tog jag ett så kallat vinterdopp i morse. Det var bra för hälsan. Eller, det känns i alla fall så. Efter en varm dusch och 2 liter kaffe begav jag mig ut.

Hamnade först vid Winterviken som drivs av Markus Aujalay. Stråsade omkring och bara sög in den fina miljön!

Jag promenerade längst vattnet och tyckte inte att det gjorde så mycket att det duggade. Men, jag befann mig en stund senare på Vintervikens trädgårdscafe. Det var det jag passerade under gårdagen och tänkte att nästa gång ska jag hit och fika.

Slog mig ner vid brasan med den godaste glutenfria brownie jag ätit (kan vara den första också…), Så mysigt och trevligt!

Preicis när jag klev in innanför dörren plingade det på dörren och det stod lucia bak på schemat. Här kommer ”problemet”. Jag som ni vet är glutenintolerant och min brorsa är äggallergiker. Det är inte det lättaste att ta bort det som vanligtvis gör det enkelt att baka.

Men eftersom att båda är envisa så testade vi!

Yes! lussebullar in the making

Det blev SÅ BRA! Massa smör, socker och glutenfritt mjöl.

Vi har druckit glögg, vin och ätit lussebullar. Jag kan knappt minnas när jag åt det senast eller om jag ens har ätit en lussebulle sen jag fick min celiaki för 100 år sen. Men jag sitter nu inne på ett riktigt jävla pang recept nu!

Du behöver:

75 smör
2 dl mjölk
25 g färsk jäst för söta degar
2 tsk psyllium
1 dl creme fraiche
0.5 dl sötströ
0,5 g saffran
1 krm salt
ca 6 dl glutenfri mjölmix

100 g rumsvarmt smör
4 msk strösocker (tog vanligt strösocker)
1 tsk vaniljsocker och lite kardemumma

Gör så här:

Smält smöret. Tillsätt vätskan och låt den bli 37°C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Rör ner psyllium och låt svälla 10 minuter.

Tillsätt creme fraiche, socker, saffran och salt och rör om. Arbeta ner det mesta av mjölmixen. Arbeta degen ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Blanda ingredienserna till fyllningen.

Ta upp degen och knåda den med resten av mjölmixen. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del på mjölad bänk till en platta. Bred på fyllningen över hela plattan och täck över med den andra delen (som du kavlat ut). Skär degen i biten och rulla ihop till något som liknar en lussebulle. Lägg bullarna på en plåt. Jäs bullarna övertäckta ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°C.

Pensla med mjölk och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

ÄT för fulla muggar! De blev super duper goda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Följ mig på Instagram