1 mars 2021 |  Diabetes

Nu pratar vi

Det var länge sen som jag pratade om diabetes och ätstörning. Det har känts tufft eller kanske mer att jag inte tänkt på det så mycket. Eller det har jag men något som fick mig att reagera var en fråga om det var ”ok att äta sushi som typ 1 diabetiker”.

Min första tanke var, om personen i fråga ens har träffat någon dietist eller diabetesläkare? Eller varför skulle det inte vara ok att äta sushi som diabetiker?

Svaren var många och det var många bra. Men det var en kommentar som fick mig att reagera. Svaret löd i stil med att ”det går bra om du tar en rask promenad efteråt”. Som om att det är ok att äta kolhydrater men det finns ett krav – och det är att du som diabetiker tar en aktiv promenad efteråt.

Jag som har varit otroligt sjuk i en ätstörning fick detta att känna mig ledsen. För att diabetes i sig ska inte komma med en ätstörning eller inte heller ett ohälsosamt beteende kring mat och motion.

För det är ju alldeles utmärkt att motionera! Men det ska absolut inte vara ett krav vid varje matintag. Det är möjligt att äta kolhydrater, dosera insulin och lägga sig på soffan och chilla. Precis som vem som helst.

Jag vet att det är individuellt hur man hanterar sin sjukdom vilket är mer än okej. Det är också individuellt att anpassa kost/träning osv efter sina egna behov. Bara det gör att man kan leva en vardag där man trivs. För diabetesen i sig ska inte vara en börda eller bli ett fängelse. För då blir ju inte livet speciellt roligt, eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

I believe that as a diabetic, it is easy to set new and grand goals and strategies to get such a good balance with blood sugar, which may not always be as easy to follow.

My key is to start by answering this question: What very small details take you very small steps to the very glorious vision of yourself? Now we talk a little. And maybe not even related to diabetes.

Like nail polish level, then. Believe me, I also flirt with big plans for everything I want to accomplish and achieve, but these mini-promises carry almost all the charm. Details that hold so much identity, but which at the same time are foolishly easy to achieve, whatever life may have to offer. What if New Year's resolutions could create feelings like them, instead of stress and despair? 💕
...

Prepping for the French fries I had a few minutes later 🤍 #t1dlookslikeme ...

New shoes 🖤 ...

It’s finally Friday 🤩 ...

Följ mig på Instagram