26 februari 2020 |  Diabetes

National eating disorder week

För att vara helt ärlig hade jag ingen aning om detta. Att denna vecka är dedikerad till just ätstörningar. När jag fick syn på det i måndags blev jag både glad och berörd.

Ätstörningar har den högsta dödlighetsgraden av någon psykisk sjukdom.

Jag tänker mycket och jag tänker på just den situation som jag en gång var i. Diabetes och matproblematik. Men nu vill jag tillägna detta inlägg till just Diabetes och ätstörning.

Med det intensiva fokuset på mat, etiketter, siffror (vikt, blodsocker, HbA1c) och kontroll, plus de många störningar som uppstår i en persons metaboliska system, vet vi att diabetes är en hög riskfaktor för att utveckla en ätstörning. Således kan en person utveckla diabulimia eller ED-DMT1 när som helst och när som helst efter sin diabetesdiagnos.

bland börjar det med ”kroppsbildsproblem” eller en önskan att gå ner i vikt, och ibland börjar det som en så kallad utbränd diabetes. Oavsett hur det börjar kan behandlingen vara utmanande eftersom individer med typ 1-diabetes tenderar att visa högre bortfall och sämre behandlingsresultat än andra patienter. Behandlingsregimer måste ta itu med både diabetes- och ätstörningsaspekter av störningen.

Jag minns själv när jag sökte hjälp för mitt problem, eller mina problem. Att jag först inte nämnde att jag även hade typ 1 diabetes gjorde jag medvetet. För där låg inte mitt problem. Jag ville ha hjälp med det psykiska och att inte vara rädd för mat. Mat som jag en gång älskade! Nu gick det bra för min del men jag får meddelande varje dag från unga tjejer som har problem och svårigheter med att få rätt typ av hjälp. Det är skrämmande.

Detta är något som sjukvården vet om och har gjort i många många år, men jag kan tycka det är skralt med stöd och att sjukvården faktiskt pratar om det. Speciellt när det kommer till ny-diagnostiserade och starten till att lära sig hur mat påverkar blodsockret. Det kan vara en orsak till att mat blir ett ”problem”.

Jag hoppas att denna vecka blir mer synlig och att vi kan prata mer om att insulin inte är farligt, mat är inte farligt, kolhydrater måste vi äta för att överleva och att det inte kommer påverka vikten och att livet är så mycket mer än att räkna, väga och jämföra sig med andra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

A few hours in Copenhagen and I guess this is the first time (in my 22 years as a t1) I’ve got it all! Sugar, enough insulin, cannulas, and well - myself put together 💙✌🏻 ...

Have had many conversations this week about diabetes and eating disorders. It’s, as you know, very common. It is also frightening how little we know, how can we avoid more people being affected, improvements in healthcare and what or how should we reduce the pressure and stress around food for people with diabetes?

What I do know is that I need to be around people who don’t have diabetes, eat food, enjoy life, - has helped me. Because that’s how life should be, even if I live with an illness that requires round-the-clock care 🫶🏻
...

Följ mig på Instagram