26 februari 2020 |  Diabetes

National eating disorder week

För att vara helt ärlig hade jag ingen aning om detta. Att denna vecka är dedikerad till just ätstörningar. När jag fick syn på det i måndags blev jag både glad och berörd.

Ätstörningar har den högsta dödlighetsgraden av någon psykisk sjukdom.

Jag tänker mycket och jag tänker på just den situation som jag en gång var i. Diabetes och matproblematik. Men nu vill jag tillägna detta inlägg till just Diabetes och ätstörning.

Med det intensiva fokuset på mat, etiketter, siffror (vikt, blodsocker, HbA1c) och kontroll, plus de många störningar som uppstår i en persons metaboliska system, vet vi att diabetes är en hög riskfaktor för att utveckla en ätstörning. Således kan en person utveckla diabulimia eller ED-DMT1 när som helst och när som helst efter sin diabetesdiagnos.

bland börjar det med ”kroppsbildsproblem” eller en önskan att gå ner i vikt, och ibland börjar det som en så kallad utbränd diabetes. Oavsett hur det börjar kan behandlingen vara utmanande eftersom individer med typ 1-diabetes tenderar att visa högre bortfall och sämre behandlingsresultat än andra patienter. Behandlingsregimer måste ta itu med både diabetes- och ätstörningsaspekter av störningen.

Jag minns själv när jag sökte hjälp för mitt problem, eller mina problem. Att jag först inte nämnde att jag även hade typ 1 diabetes gjorde jag medvetet. För där låg inte mitt problem. Jag ville ha hjälp med det psykiska och att inte vara rädd för mat. Mat som jag en gång älskade! Nu gick det bra för min del men jag får meddelande varje dag från unga tjejer som har problem och svårigheter med att få rätt typ av hjälp. Det är skrämmande.

Detta är något som sjukvården vet om och har gjort i många många år, men jag kan tycka det är skralt med stöd och att sjukvården faktiskt pratar om det. Speciellt när det kommer till ny-diagnostiserade och starten till att lära sig hur mat påverkar blodsockret. Det kan vara en orsak till att mat blir ett ”problem”.

Jag hoppas att denna vecka blir mer synlig och att vi kan prata mer om att insulin inte är farligt, mat är inte farligt, kolhydrater måste vi äta för att överleva och att det inte kommer påverka vikten och att livet är så mycket mer än att räkna, väga och jämföra sig med andra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Do you feel that you find joy in your everyday life? I get a lot of questions about how I can find joy and energy despite everything that happens. It has been tough at times and it will be so in life. Life goes up and down.During the year, I’ve thought a lot about what makes me get up again. The simple answer? There are no alternatives. I refuse to give up.You are here and now. Create a meaning based on where you are today. We know nothing about the future and the only thing we can do is create conditions for ourselves 💕
...

Think about how many times food has connected you to people you love. Think about those times when diabetes has connected you to new people around the world and to new experiences. To have a “perfect” life with diabetes doesn’t exist, just the same for those without diabetes. But with managing your diabetes in the best way you can, life with diabetes doesn’t mean that you can’t eat what you like!
 The important thing is not that you try to achieve a "perfect" healthy life, exercise the most or eat what everyone else does. The important thing is that you strive to find the balance that actually works in your everyday puzzle together with the right tools 💕 #t1dlookslikeme
...

This weekend was all about to relax and to just feel good! And it went really good! ✨I’ve talked to a few people that are new to my life (which I love!!) and we discussed how life with t1d can be so complexed. And I think we need to talk more about the importance to listen to ourselves. It’s important to learn what’s well-being means for you. Life sucks sometimes - it’s normal, and a lifestyle change needs to be based on consideration- not punishment 💕 and this is for me and for you who also have diabetes!
...

Följ mig på Instagram