13 augusti 2018 |  Diabetes

När det känns tungt

Efter att Nyheterna skrev om en person i tidig ålder får diabetes, riskerar att dö i förtid blev det många som just pratade och skrev om detta. Och jo, det är fruktansvärt och hjärtskärande att få det upptryckt i ansiktet. Att tänka på de risker som finns med att bli diagnostiserad med den kroniska sjukdomen är inte alls rolig. 

Jag vet att det inte är en fröjd med denna sjukdom. Vi väljer inte själva att få diabetes vilket gör det hela mycket mer orättvist. Livet är inte alla gånger rättvist. 

Men nu är det så att jag har diabetes typ 1. Jag har några val att göra varje dag. Antingen så gör jag mitt bästa och arrangerar min vardag så gott det går utifrån att få de bästa dagliga kurvorna eller så skiter jag i det helt enkelt. 

Jag gör förmodligen vissa val utifrån vad min blodsockerkurva säger utan att jag ens tänker på det eller lägger någon värdering i det. Jag har strukturerat upp min vardag sen jag blev diagnostiserad från dag 1 så att det ska ta så pass liten del och så lite energi från mitt ”friska” jag att jag inte ens ska behöva tänka på att jag har diabetes. 

Och jo, ibland går det inte precis som jag vill. Det känns som att det är långt till att få sitta på en stol (bilden) och det känns oändligt långt till att få några minuter att bara få andas ut och släppa allt som har med denna sjukdom att göra. Och det är helt OKEJ. Det är mänskligt. Men, sen gäller det att plocka ner stolen, hantera situationen och fokusera på det som faktiskt är bra. Fokusera på de delar i sin vardag som man gillar. För forskningen går faktiskt framåt trots att det känns otroligt segt. Det kommer att bli lättare. Det är jag helt säker på. 

Se till att omgringa dig av de personer som du älskar. Aktivera dig och gör roliga utflykter. Njut av en god kopp kaffe. Se till att vara ute i solen och kanske boka in en bra konsert mitt i veckan. Jag har faktiskt tagit hem min fiol. I veckan ska jag köpa ny a-sträng då den gick av när jag skulle stämma den, kapa av naglarna och se om det sitter kvar i muskelminnet-att utöva klassisk musik som jag älskar!

Hur ska du göra för att minska de dagar då livet känns tungt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

I was invited to hear about research on type 1 diabetes (and type 2 diabetes) this weekend.

As much as half of all cases, t1, are diagnosed in adulthood, and there is a need to understand the factors that contribute to the development of type 1 diabetes in adults. The lower heritability in adults suggests that environmental factors play a greater role in the development of the disease in adults than in children. They also highlighted the need for further research to identify environmental factors that contribute to type 1 diabetes in adults.

And, of course, lots of important information on how to make transplanted beta cells survive 💙
...

Someone told me that Diabetes is not a barrier but a different path that brings lessons on strength, resilience, and the significance of self care 💕
Over the years, with many lows and highs - I’ve learned to not expecting everything to be perfect all the time.
...

Följ mig på Instagram