12 december 2018 |  Mat

Kolhydratsräkning och Minimed 670g

Hej hopp!

Hur mår ni? Jag mår bra, är fortfarande otroligt snorig men ändå inte så pass ”dålig” att jag behöver vara hemma vilket är skönt. Jag tänkte på igår när jag var på Ersta (igen) där jag träffade produktchefen för Medtronic samt mitt diabetesteam att jag är så otroligt tacksam över att jag har vänner med diabetes över hela världen. Jag tar hjälp av mina diabetesvänner i England, USA, Australien, Tyskland etc. när jag känner att jag själv behöver tips och råd. Speciellt nu med pumpen som är ny i Sverige.

Då jag har gått från MDI (insulin injektioner) till pump har omställningen varit ganska så hård. Jag visste att jag skulle behöva tänka om och börja titta efter på näringsinnehållet på den mat jag äter men att det skulle vara så svårt hade jag ingen aning om.

Ulla på Medtronic och mitt team på Ersta är en klass i sig. Jag hade aldrig orkat hålla i om det inte vore för dom! Vilka hjältar. Jag har nu skickat in bilder på mat som jag generellt äter så att min dietist ska på ett ungefär räkna ut kolhydratsmängden. Allt för att jag faktiskt inte vet hur man räknar. Hur nice?!

Jag fick även reda att jag har ”doserat” fel i pumpen vilket gjort att tekniken som pumpen har inte riktigt fungerat – vilket resulterat i en aning högre blodsocker. Alltså, istället för att jag ligger på 5 mmol/L har jag legat på närmare 9.8 mmol/L. Ingen fara med det men en störande punkt i min hjärna.

Men nu är jag i farten igen med ny energi och kraft. Jag gillar pumpen och jag gillar faktiskt att jag har behövt ändra mina vanor en aning. Jag tror att det är viktigt för mig och även utvecklande. För även om jag inte vill tro att diabetesen har styrt min vardag så vet jag med all säkerhet att den har en liten del i de val som jag tar varje dag.

Hur tror ni att er diabetes ”hantering” (dvs pump, pennor, bs-mätning osv) har utformat er? Tar ni beslut om olika valmöjligheter utefter er diabetes?

/SM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

I was invited to hear about research on type 1 diabetes (and type 2 diabetes) this weekend.

As much as half of all cases, t1, are diagnosed in adulthood, and there is a need to understand the factors that contribute to the development of type 1 diabetes in adults. The lower heritability in adults suggests that environmental factors play a greater role in the development of the disease in adults than in children. They also highlighted the need for further research to identify environmental factors that contribute to type 1 diabetes in adults.

And, of course, lots of important information on how to make transplanted beta cells survive 💙
...

Someone told me that Diabetes is not a barrier but a different path that brings lessons on strength, resilience, and the significance of self care 💕
Over the years, with many lows and highs - I’ve learned to not expecting everything to be perfect all the time.
...

Följ mig på Instagram