19 december 2018 |  Mat

Kolhydratsräkna?

Jag var på ”kurs” igår. Vi var ett litet gäng som hade samlats tillsammans med Dietisten Sandra. Hon var otroligt konkret och formulerade allt väldigt bra. Jag som inte kan skryta om mina mattekunskaper blev först en aning orolig men jag vill tro att jag kommer att lära mig detta.

Då jag använder mig av Medtronic 670G behöver jag alltså veta på ett ungefär hur många kolhydrater jag stoppar i mig för att det ska bli rätt i doseringen av insulin när jag ska äta. Resterande timmar sköter pumpen. Hur underbart! Jag behöver alltså inte tänka på hur många enheter jag behöver ta för att sänka ett visst antal enheter (om jag är hög).

Nu till mitt svåra problem. När jag äter vet jag inte innan hur mycket jag ska ta. Jag äter ofta ute vilket blir problem då mitt öga inte kan se hur mycket som ligger på tallriken. Jag antar att jag kommer lära mig. Under tiden jag har haft pump nu (ca 6 veckor) har jag stött på problem som att det blir kämpigare att äta spontant. T.ex. att ta en chokladbit utan att behöva tänka, pizza? kommer det ens att gå?, och ja, kommer jag någonsin kunna lämna min ätstrning för gott med tanke på att jag kommer att behöva vända på alla förpackningar och faktiskt veta hur många kolhydrater som jag ska äta.

Även om jag känner mig frisk idag är jag en aning orolig för att hamna i samma skit igen. Nu har jag världens bästa team bakom mig som stöttar mig MEN det här är en annan anledning till att faktiskt prata om detta ämne. Diabetes, kolhydrater, ätstörning.

För jo, det kan bli ett problem och JA vi som har diabetes – har nog en släng av ätstörning allihopa mer eller mindre.

Under lunchen idag pratade jag med min kollega som haft diabetes i drygt 50 år. Hon väljer att plocka bort kolhydrater så som potatis, pasta, ris för att hon anser det blir problematiskt med blodsockret. Detta gör att det inte blir värdefullt att äta t.ex. potatis då. Jag förstår henne.

Jag kommer välja att inte plocka bort mat som jag faktiskt gillar och mår bra av. Det r fullt möjligt att som diabetiker kunna äta lite av allt.

Hur ser ni på detta? Räknar ni? Väger maten?

/SM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Whether prepping for a special occasion, waiting for your sensor to warm 😘 (💙) or just looking to brighten your everyday look, this is a must! I am obsessed 🤩🧡

Ole Henriksen - Truth Banana Bright+ Instant Glow Moisturizer

@olehenriksen
...

Följ mig på Instagram