14 maj 2019 |  Diabetes

Jag önskar att,

Jag tror inte att det undgått någon att jag gör mitt allra bästa för att upprätthålla min positiva fasad och utstrålning så gott det går, varje dag. För jag är i grund och botten en positiv och gladlysten person. Men som människa är jag precis som alla andra, det går upp och ner och något som jag stöter på med jämna mellanrum är fördomar kring diabetes. Oftast är det inga frågor eller påståenden som är svåra att svara på, men ibland vill jag att fler ska veta vad de faktiskt frågor eller kommenterar om.

Som diabetiker har jag vissa dagar när jag ställer frågan ”varför, varför hände det här just mig”. I samma sekund som jag tänker på svaret, påminner jag mig själv om att det är säkert för att jag kan hantera den situation som jag befinner mig i samt att jag har styrkan i att förmedla utomstående hur det är att leva med diabetes.

Jag har försökt stapla upp i olika typer av önskemål. Drömmen om vad jag skulle vilja att andra vet om diabetes:

 • Jag önskar att personer kunde se hur mycket jag kämpar
 • Jag önskar att personer kunde se alla siffrorna som följer mig hela dagen
 • Jag önskar att personerkunde känna ett högt blodsocker.
 • Jag önskar att personer kunde känna ett lågt blodsocker, ett riktigt lågt blodsocker!
 • Jag önskar att personer visste att min diabetes inte är någon annans diabetes, alla är olika
 • Jag önskar att personer visste att typ 1-diabetes inte är typ 2-diabetes
 • Jag önskar att personer visste att tusentals människor kämpar med denna sjukdom runt om i världen och några av dem inte har resurser att leva ett gott liv med denna sjukdom
 • Jag önskar att personer visste hur komplex denna sjukdom är mellan alla blodsockertest, infusionsbyten, märken efter sensorn och injektionsmärken på min kropp
 • Jag önskar att personer visste att jag kan äta den där kakan
 • Jag önskar att personer visste att jag kan äta två kakor om jag så önskar det
 • Jag önskar att personer visste att jag ständigt tänker på mitt blodsocker
 • Jag önskar att personer visste att jag inte kan gå någonstans utan glukosmätaren, insulin och socker
 • Jag önskar att personer visste att diabetes kan orsaka många andra problem i min kropp
 • Jag önskar att personer visste att denna sjukdom inte är så lätt som den ser ut. Det är mer än att bara trycka på knappar och testa mitt blodsocker
 • Jag önskar att personer visste att diabetes påverkar min sömn
 • Jag önskar att personer visste att mitt liv är lite annorlunda än deras, men att jag kan hantera det bra
 • Jag önskar vänner kunde förstå
 • Jag önskar att familjen skulle förstå det bättre
 • Jag önskar att personer visste att min sjukdom är livshotande
 • Jag önskar att personer visste att diabetes är lika psykisk som den är fysisk.
 • Jag önskar att personer visste att jag INTE fick diabetes pga. mig själv.

3 kommentarer till “Jag önskar att,”

 • Det som man inte själv är drabbad av är svårt att förstå, jag läste om den finska hockeyspelaren Kaapo Kakko, 18 år med typ 1 diabetes och celiaki, spelar i landslaget och förväntas gå som etta eller tvåa i årets NHL draft, för de som inte vet märks ingenting av hans diabetes och celiaki,.det som inte syns är svårt att förstå. Typ 1 diabetes ökar hela tiden i Finland, och ingen vet varför, något som gör det för de icke drabbade ännu svårare att förstå hur livet är för en diabetiker. Ha det bra Sara,.kram. BL.

 • Så bra skrivet Sara, tack.
  Vi får kämpa vidare, jag har haft typ 1 i 41 år och gör också så gott jag kan varje dag, fast ibland önskade man ju att diabetes syntes på utsidan (inte bara när det blir något galet).
  Ha en bra dag, det ska iaf jag.
  Kram Liselotte

 • Bra, informativt skrivet! Jag har och har haft både vänner, arbetskamrater och släktingar som har diabetes typ 1. Att många av dem har haft det svårt med sin sjukdom, att andra inte visar eller säger så mycket om hur livet för dem påverkas av sjukdomen. Din beskrivning ger en bild av hur det är för dig och kan vara för någon annan, men att det finns variationer i era liv. Du har i varje fall givit en bra beskrivning av hur det är och kan vara att ha sjukdomen. Tack!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  @saramoback

  For the fries 🔥💙 ...

  Följ mig på Instagram