19 april 2018 |  Diabetes

Hur tränar jag?

Det är fascinerande hur extremt mycket lättare det blir att ta sig igenom ett träningspass när utgångspunkten är snäll. Jag märker hur min utgångspunkt förändrats med åren och blivit just snällare. Helt otroligt.

Det ligger alldeles för mycket fokus på träning, viktnedgång, kost och prestation. Jag får frågor VARJE DAG om hur jag gör och vad jag äter och hur jag kan ha ett så pass bra blodsocker och HbA1c.

Jag vill klargöra för er ALLA att det finns inget som är rätt eller fel. Jag har släppt allt vad som har med träning och dieter att göra. Ni som följt mig vet att jag har ett förflutet i ätstörningsträsket och där vill jag aldrig, aldrig mer hamna igen. Att träna för att ”passa” in i någon norm är inget för mig.

Nu har jag tränat totalt 3 gånger detta år. Hur mår jag? Super-bra. Jag har valt bort den prestationen som kommer med träning och det känns vekrligen befriande.

Men, jag vill såklart hålla en hälsosam linje i min vardag och någon form av träning, oavsett vad, kommer jag att syssla med. Men om det är yoga, spinning, löpning, meditation, promenad eller thai-boxning vet jag inte riktigt än.

Och vi som har diabetiker har en sak till att tänka på och planera in, blodsockret. Det är inte alltid så lätt och det beror på vad för syfte som finns, i sin egna träning.

Jag kan enbart utgå från mig själv och mina mål med träningen. Mitt mål är att vara frisk, pigg, ha energi till allt jag vill göra, sova gott och helt enkelt må bra.

Hur gör jag då?

– Jag tränar aldrig med ett blodsocker under 7 mmol/L

– Har alltid med mig dextrosol

– Sköna skor, gympaskor, är ett måste.

– Bra musik eller någon skön polare är såklart också att föredra

Sen är det egentligen bara att tuta och köra.

Det som är viktigt att komma ihåg är att det kan behövas något ätbart efteråt. Beroende på vad för typ av träning som utförs finns det en risk att blodsockret sjunker (även höjs) även några timmar efteråt samt dagen efter. Så, fyll på med kolhydrater!

Tänk inte för mycket. Känn efter hur DIN kropp mår, hur DU mår och gå efter det. Börja inte att justera och korrigera blodsockret i samband med träning. Det kan få hemska konsekvenser och det hela kan sluta med att du får avbryta din träning och börja äta. Inte alltid en höjdare för psyket.

Och till sist. Ta det lugnt.

Se till att träna för att må bra och inte för att uppnå något konstigt ideal. Vi har tillräckligt med tyngd över våra axlar låt det vara en härlig och uppskattad del av din vardag.

Nu en fråga till er, hur tränar du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

A few hours in Copenhagen and I guess this is the first time (in my 22 years as a t1) I’ve got it all! Sugar, enough insulin, cannulas, and well - myself put together 💙✌🏻 ...

Have had many conversations this week about diabetes and eating disorders. It’s, as you know, very common. It is also frightening how little we know, how can we avoid more people being affected, improvements in healthcare and what or how should we reduce the pressure and stress around food for people with diabetes?

What I do know is that I need to be around people who don’t have diabetes, eat food, enjoy life, - has helped me. Because that’s how life should be, even if I live with an illness that requires round-the-clock care 🫶🏻
...

Följ mig på Instagram