19 april 2018 |  Diabetes

Hur tränar jag?

Det är fascinerande hur extremt mycket lättare det blir att ta sig igenom ett träningspass när utgångspunkten är snäll. Jag märker hur min utgångspunkt förändrats med åren och blivit just snällare. Helt otroligt.

Det ligger alldeles för mycket fokus på träning, viktnedgång, kost och prestation. Jag får frågor VARJE DAG om hur jag gör och vad jag äter och hur jag kan ha ett så pass bra blodsocker och HbA1c.

Jag vill klargöra för er ALLA att det finns inget som är rätt eller fel. Jag har släppt allt vad som har med träning och dieter att göra. Ni som följt mig vet att jag har ett förflutet i ätstörningsträsket och där vill jag aldrig, aldrig mer hamna igen. Att träna för att ”passa” in i någon norm är inget för mig.

Nu har jag tränat totalt 3 gånger detta år. Hur mår jag? Super-bra. Jag har valt bort den prestationen som kommer med träning och det känns vekrligen befriande.

Men, jag vill såklart hålla en hälsosam linje i min vardag och någon form av träning, oavsett vad, kommer jag att syssla med. Men om det är yoga, spinning, löpning, meditation, promenad eller thai-boxning vet jag inte riktigt än.

Och vi som har diabetiker har en sak till att tänka på och planera in, blodsockret. Det är inte alltid så lätt och det beror på vad för syfte som finns, i sin egna träning.

Jag kan enbart utgå från mig själv och mina mål med träningen. Mitt mål är att vara frisk, pigg, ha energi till allt jag vill göra, sova gott och helt enkelt må bra.

Hur gör jag då?

– Jag tränar aldrig med ett blodsocker under 7 mmol/L

– Har alltid med mig dextrosol

– Sköna skor, gympaskor, är ett måste.

– Bra musik eller någon skön polare är såklart också att föredra

Sen är det egentligen bara att tuta och köra.

Det som är viktigt att komma ihåg är att det kan behövas något ätbart efteråt. Beroende på vad för typ av träning som utförs finns det en risk att blodsockret sjunker (även höjs) även några timmar efteråt samt dagen efter. Så, fyll på med kolhydrater!

Tänk inte för mycket. Känn efter hur DIN kropp mår, hur DU mår och gå efter det. Börja inte att justera och korrigera blodsockret i samband med träning. Det kan få hemska konsekvenser och det hela kan sluta med att du får avbryta din träning och börja äta. Inte alltid en höjdare för psyket.

Och till sist. Ta det lugnt.

Se till att träna för att må bra och inte för att uppnå något konstigt ideal. Vi har tillräckligt med tyngd över våra axlar låt det vara en härlig och uppskattad del av din vardag.

Nu en fråga till er, hur tränar du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Do I really have to live with this for the rest of my life? When I went for a run this morning, my sensor alerted

Low blood sugar

It usually doesn`t affect me, because I know my body and I know my diabetes.

But out of nowhere came the thought "Should it be like this for the rest of my life".

Should I always have to hear the alarms that come from time to time, should I always have to think about what I eat, should I always have to walk around with sugar in my purse

Today, I`m tired of this. I`m fine, just thought that I would share this with you ❤️
...

Focus 🥂 ...

I want to talk about something that might give some perspective.

The only thing we know is what is in front of us right now. That is why it is so important to never take our time for granted and to focus on life here and now.

And also remind ourself what a blessing it is to actually live and wake up to a new day 💕

Don`t let your diabetes become something that creates problems or obstacles that limit your life. There is so much beauty in life! I know it’s not easy everyday but just a loving reminder 💕🤍💙
#t1d #t1dlookslikeme #öppendiabetes #diabetes
...

WOW!!!

I’m surrounded by such amazingly talented, inspired women and I’m so glad we’re on the same team! this is from last week’s digital training that was a success 🤩🙌🏻❤️
...

Följ mig på Instagram