11 september 2018 |  Diabetes

Hur mår du? På riktigt?

Under Barndiabetes-lägret för några veckor sedan pratades det en del om blodsocker och mående. Jag såg på vissa föräldrar som bad sina barn om att äta dextrosol och extra stor portion pasta (när föräldern såg ett lågt blodsockervärde). Inte för att barnet i detta fall såg ut att må ”dåligt”.  Jag såg hur föräldrar bad sina barn springa lite extra för att få ner sina barns blodsockervärden. Inte för att barnet i detta fall såg ut att må sämre. Den oron kommer jag (hoppas jag) aldrig uppleva. Det var en ny upplevelse för mig och jag kan bara försöka förstå hur en förälder till barn som har diabetes mår. Både fysiskt men också psykiskt. 

I slutet av helgen försökte jag att ge förslag på att istället för att korrigera ett barns blodsocker, ställa frågan ”hur mår du?” för att se hur sitt barn faktiskt mår. För måendet baseras inte alltid på vilket blodsockervärde man har.

Jag har nu i 2 år använt Medtronic’s CGM Guardian Connect och jag älskar den vekrligen. Den har underlättat otroligt mycket och jag har inte mycket negativt att säga om den. Men, jag har nu under året fått ett sämre tålamod och jag lever i en vardag och miljö där jag inte vill bli påmind om hur jag borde ”må”. Det är en otrolig lyx att få notiser om blodsockret är på väg upp eller ner. Men jag anser att jag har blivit mer eller mindre en robot i mitt mående. Jag beslutade därför om att ta en liten paus, innan jag ska testa pump, och jag går nu över till Libre några veckor. 

Jag får nu alltså mer utrymme till att känna efter själv hur jag mår. Är det så att jag blir osäker på blodsockret och hur jag ligger till kan jag alltid kolla lätt med telefonen. Men jag slipper notiser som påminner och meddelar mig om hur jag ska må eller ska agera. Jag behöver helt enkelt ett break för att förhoppningsvis få lite mer space till att utforska mina egna känslor och mående utrifrån mig själv och inte någon app som talar om hur jag ”borde” må.

Exakt samma 24-timmars värden. Nu vet jag att Libren tar ett dygn innan den kommer igång. Men jag känner mig mer nöjd med att inte veta alla ”värden” ett tag framöver. För alla värden behöver man inte göra något åt, om det är så att ”man” mår bra och känner sig nöjd i kropp och själ. Håller ni med mig?

Kan kanske tyckas radikalt men jag kommer med all säkerhet gå tillbaka till Guardian Connect om några veckor i samband med att jag ska testa Medtronics pump, 670g. 

Vet du hur du mår på riktigt? Eller går du utifrån ditt blodsockervärde?

/SM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Diabetes affects everyone differently, but it also affects the people close to it daily too.

For me, communication with my family and to my friends has meant a lot. To feel that I don’t have to feel guilty for feeling certain emotions, that I can call at any time of the day without getting complaints, to ask for a hug and get a huge amount of love in return. That to me is so important.

Eating disorders are one of the most common psychiatric disorders in people with type 1 diabetes, with a prevalence twice that of individuals without diabetes. But! There is hope! And you are the expert, and no one is perfect ❤️
...

Diabetes. We don’t always go hand in hand, but sometimes we do ⚡️ And then, you can count on me 🔥💙 ...

Följ mig på Instagram