25 november 2019 |  Diabetes

Hba1c – hur är det möjligt?

Idag började jag veckan med ett besök hos min fantastiska diabetesläkare på Ersta här i Stockholm. Jag tycker alltid att det är så god stämning på mina besök på Ersta med både min läkare samt med min sköterska vilket gör att det känns inte ett dugg nervöst eller stressande.

Men trots det finns det en känsla av oro inför alla blodprover som tagits och även hur alla värden ser ut. Det var en rejäl FRÖJD när jag såg att mitt Hba1c låg på 36 (!!!!). Alltså hur är det ens möjligt?!

Både jag och min läkare var nog förvånade och trots ett så pass lågt värde ligger mitt snitt värde på 7.1 och jag har väldigt få känningar. Alltså, jag ligger inte pressat som så många tror.

Vad gör jag? Ja, om jag visste det så hade jag såklart delat med mig men jag tror att en viktig punkt i min vardag är att jag håller en ganska så stabil regelbundenhet i mat samt rörelse. Kort och gott, jag äter regelbundet ungefär varje dag, njuter av både kolhydrater, fett, protein och ändå kan njuta av choklad och ett glas vin spontant.

Trots ett bra hba1c värde ligger det en oro som jag vet är en stressande faktor. Jag har högt blodtryck, högt kolesterol, osv. Det gillar jag inte och mina njurar? Ska få en tid för magnetröntgen snart. En tid är bokad tydligen så ska se när den är, om den inte redan är passerad?! Har hänt förut…

Nu ska jag njuta av min andra kopp kaffe! Fira i bubbel för denna pang-måndag får jag göra när det blir helg igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

For me it is important to eat a balanced diet and for me it means that I eat a little of everything. There is no "no" food and there is nothing that I remove from my diet if it is something I actually like. I am not a lover of pasta, but when we had settled down at this restaurant the other day, the only thing that was available that was gluten free (yes, I have celiac as well) was pasta. I think it is important that I can feel that there is no danger around food or bloodsugar, even though it is carbs, and that pasta wasn’t in my mind during the day, but it was delicious!!!We all make our choices. I encourage you to make choices that are good for YOU, and YOUR body. I sometimes eat low carb food, sometimes salad, sometimes I eat pizza. A balanced diet. I choose the food I crave and I have learned that my diabetes doesn’t have to be an obstacle. We will all make mistakes, and that's normal.To eat out can be a challenge, but it doesn’t means it will stop you from trying it enjoying the company 🌸After recovering from my eating disorder, it is important that I fuel my body with energy and nutrition. But also to make sure to eat delicious chocolate/bread or whatever it is I’m craving that day 💕
...

I am so happy and grateful that this is only a temporary moment. I know many people are worse off than I am, but sometimes it is difficult to find strength in what belongs to my everyday life. And these are feelings that I am aware of are normal.Life goes up and down and it can be tough that emotions you never felt before shows up. I think it's part of experiencing life and learning new things about myself.The most important thing I feel at the moment, is that I am surrounded by people who encourage and loves me! There are many fun things I have planned and I know I have a very fun summer to look forward to 💕
...

I have had a very good weekend 💕 The pain becomes less painful and it becomes easier to live a more “normal” life (what that means). But there is a lot to work on. During the weekend I have occasionally cried, laughed and felt incredibly weak. But the positive thing is I haven’t been alone.The mental part is still something I need to work on. I take one thing at a time. Because I know I am stronger that I think I am, and it’s okey to not be okey ❤️
...

Följ mig på Instagram