5 april 2018 |  Diabetes

Försköna en sjukdom

Jag får väldigt mycket kommentarer om hur ”kan du försköna” din sjukdom. Att det skulle vara bättre om jag la upp allt ”skit” som sjukdomen för med sig. För mig handlar det inte om att ge diabetes ett glatt ansikte och en syn om att diabetes är en ”lätt” sjudom. För det är det inte.

Men för att jag ska kunna leva ett normalt och friskt liv behöver jag positiv enerig. Och det är genom att försöka hitta ljuspunkter i min sjukdom. För det mesta handlar om inställning och mentalt tänkande. Jag kan inte fokusera på det som är tråkigt och jobbigt för då hade jag nog varit en ganska så deppig person och det vill jag verkligen inte vara. Jag är en glad och energisk kvinna som vägrar att låta mina drömmar krossas pga en sjukdom som jag ska leva med resten av livet. Det ska absolut inte få hindra mig!  

Till en annan sak som handlar om hur vi visar upp våra sjukdomar är det som händer kring vad som vi visar om och hur en diabetiker ska äta och leva. Alla får olika typer av direktiv och vi går till olika läkare/sjuksköterskor som föreslår olika typer av levnadssätt som jag vill tro är anpassat för den enskilda patienten. Att någon som har typ 2 promotar hur sin egna viktnedgång gick till eller hur personen gör för att slippa höga kurvor som kan uppstå vid intag av mat kan få konsekvenser. Både bra och dåliga, såklart. Men jag tycker att det är onödigt då det påverkar oss individer mer än vad vi vill tro. Det är fint på ett sätt att vi vill innerst inne tipsa och rekommendera olika tillvägagångsätt för att få en fungerande livsstil men jag blir skrajsen hur vi bemöter varandra. Vi smutskastar och kommenterar med taskiga säganden. Det är inte OK.

Sen är det såklart upp till var och en att lämna feedback, ta åt sig och välja själv hur man vill framstå sig själv. Det finns så många olika direktiv på vad som är bättre och vad som är sämre. Men vi får aldrig glömma att Diabetes är en individuell sjukdom och vi måste själva se till vad som är bäst för just dig.

För det finns idag alldeles för mycket ”gå ner i vikt” tips, annonser hur vi ska få sommarkroppen på 3 veckor, vilken kost som är bäst för att snabbt kunna bli smal och lycklig osv. Det tar aldrig slut.

Kan vi försöka sluta att hetsa till olika typer av dieter, träningsformer och levnadssätt? Kan vi enbart fokusera på att faktiskt hjälpa till, ge råd och tipsa utan att få det att låta som man själv är någon form av guru?

Vi är alla olika. Glöm inte att vi även har olika känslor och vi reagerar helt olika på olika saker. Vi är människor som har känslor.

Godmorgon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

A few hours in Copenhagen and I guess this is the first time (in my 22 years as a t1) I’ve got it all! Sugar, enough insulin, cannulas, and well - myself put together 💙✌🏻 ...

Have had many conversations this week about diabetes and eating disorders. It’s, as you know, very common. It is also frightening how little we know, how can we avoid more people being affected, improvements in healthcare and what or how should we reduce the pressure and stress around food for people with diabetes?

What I do know is that I need to be around people who don’t have diabetes, eat food, enjoy life, - has helped me. Because that’s how life should be, even if I live with an illness that requires round-the-clock care 🫶🏻
...

When I was diagnosed with t1d (I was 13 years old) it was a huge shock (no shit..). I didn’t know how to react and I barely knew anything about diabetes as a condition. It’s a lot to take in!
What helped me to come to terms with it, reassured me that it wasn’t the end of the world, was the help I’ve got and still got from my closest (family and friends).

You can live a normal, healthy life, do anything you want to. Behind it all - you just need to keep an eye on your diabetes ❤️

#diabetes #t1d #t1dlookslikeme #type1diabetes #dexcomwarrior #diabetic
...

Följ mig på Instagram