31 augusti 2020 |  Diabetes

Feet to floor Phenomenon

I lördags efter min koloskopi hade jag bokat in en dunder kväll som skulle innebära både en massa god mat och dryck. Så blev dock inte fallet Jag mådde ganska så risigt, i magen, och fick ställa in allt. Fick ett litet sug att gå ut och titta på människor så det fick bli ett glas vin på Tjoget kvällen till ära.

Magen under söndagen var inte bättre. Den är konstig och i morse när jag såg att blodsockret var på väg upp, gryningseffekt?!, valde jag att ta en promenad. Vad hände? Jag sket på mig. Aldrig känt mig och känner mig så liten och så svag. Charmen med att jag fick svaret ”det är mänskligt” av min pappa kändes ganska bra. Det är inget som man snackar om och jag skulle inte vilja berätta för någon annan (förutom er nu då) men ja, jag sket på mig och nej, jag trodde aldrig det skulle hända vid 31 års ålder.

Jag la upp min kurva i morse på Instagram och berättade att jag inte upplever att blodsockret stiger på morgonen. Alltså, gryningseffekten. Förens idag. Men med tanke på vad min kropp går igenom just nu tänkte jag inte att det är något märkligt. Tills min vän Hanna berättade att det kan vara fenomenet ”Feet to floor”.

Jag har aldrig hört det uttrycket men kort och gott så är det precis som gryningseffekten. Kroppen frisätter hormoner som kortisol, som frigör energi när vi vaknar. Men i detta fall, har kroppen en balanserad blodsockernivå under natten som sedan ökar kraftigt när vi går upp. Vad gör man åt det? Tillför insulin. Hanna berättade också att det förekommer när kroppen vara i stress (som i mitt fall) och att kroppen bekämpar både stressen samt tillför extra kortisol.

Tänk vad jag lär mig! Härligt! Nu ser jag fram emot en lugn måndag, inga fler bajs-incidenter och att jag kan börja äta som vanligt igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

I was invited to hear about research on type 1 diabetes (and type 2 diabetes) this weekend.

As much as half of all cases, t1, are diagnosed in adulthood, and there is a need to understand the factors that contribute to the development of type 1 diabetes in adults. The lower heritability in adults suggests that environmental factors play a greater role in the development of the disease in adults than in children. They also highlighted the need for further research to identify environmental factors that contribute to type 1 diabetes in adults.

And, of course, lots of important information on how to make transplanted beta cells survive 💙
...

Someone told me that Diabetes is not a barrier but a different path that brings lessons on strength, resilience, and the significance of self care 💕
Over the years, with many lows and highs - I’ve learned to not expecting everything to be perfect all the time.
...

Följ mig på Instagram