12 april 2022 |  Diabetes

Du är mer än en patient

Träning är fantastiskt, men inte alltid vad du behöver. Jag tror att vi ibland behöver omvärdera vad träning är och vad det betyder för just dig. När du är helt utmattad kan träning vara att bara ta en kort promenad eller att bara komma ut till en parkbänk. Träningen du ger dig själv måste vara i verkligheten till vad du behöver där du är. Något som jag i vissa perioder har kämpat med. Att faktiskt känna efter hur jag mår, inte vad blodsockret ”säger” vad jag ska eller inte ska göra.

Som diabetiker tror jag att vi måste värdera oss själva som nummer ett. Alltså vårt inre mående. Det är så pass viktigt att just DU mår bra, att du inte värderas som patient enligt en beräkning eller mått av din läkare. Vi ska inte tvingas göra något som en del av vår diabetesvård som inte är vettigt för oss eller uppfyller våra behov.

Vissa gånger har jag fått frågan ”tränar du”, ”hur många dagar i veckan”, ”när på dygnet” osv. Jag förstår att det är viktigt att röra på sig och att det kan ge positiva effekter på blodsockret. Men ibland behöver man kanske mer än så. Ibland kan det räcka med att bara inte göra något. Att inte snöra på sig springskorna för en löptur när kroppen och hjärnan säger nej.

Glöm inte bort dig. Du är mer än en patient med diabetes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Följ mig på Instagram