26 februari 2018 |  Diabetes

Diabetes och trötthet

Fick en fråga om trötthet och även om jag kunde ta upp frågan i ett inlägg. Såklart ska jag göra det!

Hej 
Det är ju känt att några år med diabetes gör att vi med typ 1 är mer tröttare än friska människor. Jag precis som många andra med typ 1 jag känner lider av denna jädra trötthet. Man känner sig liksom alldeles matt.. Mycket tråkigt. Hur känner du? Har du denna trötthet? 

Jag vet inte vart ni har hört eller läst om detta men det är inget som har kommit till mig. Jag blir väldigt skeptisk när det kommer till hur ”vi” jämför oss med de som inte har diabetes. Hur kan vi veta hur andra icke-diabetiker känner trötthet med hur vi uppfattar trötthet? Att göra antaganden kring detta ämne kan vara provocerande men jag tänker att de personer som har en sjukdom, kronisk sjukdom i detta fall, har mer i huvudet och mer att tänka på vilket får en att känna sig mer trött och mer utmattad än en person som är frisk.

En annan sak som kan påverka energin är såklart blodsockret. Är det så att man har en ojämn kurva – ligger högt under en längre period – har mycket känningar, kan det påverka humöret, energin och hur alert man känner sig.

Det här är en anledning till att verkligen satsa på att få en vardag där blodsockerkurvorna håller sig hyfsat stabila. Kan verka vara en omöjlighet men att i det stora hela få det att fungera är något att sträva mot.

Jag har inte känt av någon form av trötthet som jag kopplar till min diabetes. Energin är det inget fel på och jag sover ca 6-7 timmar/natt och det räcker gott och väl till att jag ska vara pigg under dagarna utan problem.

Något annat som jag tycker mig se i olika diabetesforum är att så fort någon påpekar att en diabetiker är på ett visst sätt, í detta fall trötthet, blir det någon form av sanning. Något som är så oerhört svårt att uppvisa faktiskt stämmer. Det är lätt att lägga skulden på sin sjukdom och i vissa fall stämmer det såklart. Men jag tycker vi ska vara lite försiktiga med vad påstår och vad för typ av källa vi hittar information om. Sen att vi måste se till oss själva som individer och inte till ”diabetiker”, som om att alla diabetiker har samma åkommor.

Berätta gärna om vad du tycker/upplever. Det här är enbart hur jag ser på detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Whether prepping for a special occasion, waiting for your sensor to warm 😘 (💙) or just looking to brighten your everyday look, this is a must! I am obsessed 🤩🧡

Ole Henriksen - Truth Banana Bright+ Instant Glow Moisturizer

@olehenriksen
...

Följ mig på Instagram