12 april 2018 |  Diabetes

Diabetes och sex

Jag tog upp ämnet igår hos min fantastiska diabetessjuksköterska. Han var väldigt lugn och harmonisk vilket jag uppskattar väldigt mycket! Ogillar starkt när man träffar någon som får en att bli stressad och nedstämd.

I slutet hade vi lite tid kvar och då nämnde jag det här med hur diabetiker känner kring ämnet om sex och samlevnad. Det är ett ämne som jag inte har funderat så mycket på då det för mig inte har varit några problem. Men efter att jag postade frågan på Instagram under gårdagen fick jag otroligt mycket respons om att faktiskt ta upp frågan och ämnet.

För att tydliggöra från start så är det högre risk för de patienter som har ett högt blodsocker under en längre tid. Därför är det ännu en aspekt att se till att faktiskt hålla ett bra och stabilt Hba1C. På sikt så skadar ett högt blodsocker nerver och kärl. När blodkärlen skadas påverkas också blodflödet, som inte blir lika effektivt. ”Nervskadorna gör att signalsubstanserna inte når ut till könsorganen, vilket leder till att kärlen reagerar sämre”.

Detta problem skiljer sig mellan typ 1 och typ 2 men även mellan kvinnor och män.

Vad jag förstod det som drabbar det fler män. Det blir alltså svårt att få stånd. För kvinnor finns problematiken i torra slemhinnor sam lust. Ett förhöjt blodsocker ökar risken för svampinfektioner med besvärande klåda. Det behandlas med vagitorier. Mot torrhet är östrogen i kombination med glidmedel den vanligaste behandlingen.

Det som är viktigt att även poängtera är att psykisk ohälsa och depressioner är långt vanligare hos personer med en kronisk sjukdom som diabetes. Sexlivet påverkas alltså av nedstämdhet, som i sin tur kan vara ett stort hinder och bekymmer och leda till en ond cirkel. Är man inte lycklig har man inte sexlust.

Det är viktigt att se över hur man som individ sköter sin diabetes. Oavsett om det är typ 1 eller typ 2, och om du är man eller kvinna. Det påverkar oss alla på olika sätt. Det är viktigt att se över sina vardagliga rutiner såsom motion, kost, alkohol, rökning osv (det har ni ju redan hört) men på sin topp att höra det om och om ingen. Vikten av att hålla ett stadigt och bra blodsocker är viktigt. Inte bara för att må bra men även för framtiden. Så som du lever nu kommer att visa sig senare i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

I get a lot of questions why I run, expose myself to hard races and train when it is possible to sit down in a comfy sofa (😘)

I don’t have a good answer to it except that I want to be strong and a receipt that it is possible despite t1 diabetes.

Summer for me has in recent years not gotten the star shine it should.
2020 I got sepsis, got very sick and hospitalized all summer. Was discharged with a catheter for one kidney and thus half man half woman for a few months.
In 2021, I had surgery for what had caused my sepsis. Östling’s kidney.
In 2023 I had to cancel my vacation, go straight to the emergency room and hospitalized for more than 2 weeks due to an infection in the kidney that caused a lot of pain, tears and a resignation I didn’t think I could handle.

None of this is related to T1 diabetes and nothing I could have done differently to avoid.

Despite that, I was determined. Copenhagen Half Marathon 2023, Stockholm Marathon 2024, what’s next?

There are obviously more diseases than diabetes but life goes on and there are a lot of positives in life that you have to take advantage of 🫶🏻❤️
...

How about a natural skin this summer! bare Minerals complexion rescue All Luminizer Mineral 💕
Moisturizer, skin tint and spf 20, all in one from @bareminerals ⭐️ we will all be stars with this (and have a healthy-looking glow) 🤍
...

Följ mig på Instagram