13 juni 2018 |  Diabetes

Diabetes och kontrollbehov

Jag la upp denna bild på min instagram igår kväll. Jag förklarade att jag glömt ett extra batteri till den ”manick” som ska ladda min sändare. Sändaren som är kopplad till min telefon där jag kan se mitt blodsocker. 

Jag visste redan vid lunch när tiden tog slut och jag sändarens tid gick ut, och att inte batteriet fungerade för att ladda sändaren. Blev en aning stressad när jag sen insåg att jag inte heller hade fått med mig min blodsockermätare. Summan av detta, jag skulle inte kunna se mitt blodsocker förens jag skulle komma hem vid 18-tiden. Panik? Nej.

Även om jag hela tiden, dygnet runt och varje dag året om kan se mitt blodsocker så blev jag såklart en aning stressad till att börja med. Det är ett behov som jag tror de flesta diabetiker mer eller mindre har. Trots att det kanske inte verkar så tungt på axlarna. För när jag blev sjuk för 16 år sedan, klarade jag ypperligt att gå några timmar utan att veta. Jag litade på min kropp och lyssnade på den. Så, varför skulle jag inte klara av det nu?

Jag vet ju hur jag mår, känner av när det blir lågt, även högt och om jag inte vet exakt hur blodsockret ligger så spelar det inte så stor roll i några timmar om det skulle vara så att det ligger en aning högre än det ”normala”.

När jag la ut denna bild fick jag otroligt många som skrev att de skulle få panik, bli stressade och i princiå åka hem från jobbet. Jag kunde gå ner och köpa nya batterier, såklart, eller åka hem och hämta min blodsockermätare. Men jag valde att skita i det, gå på mina inbokade möten och klara ut det på egen hand. 

Jag får en känsla av att vi diabetiker har ett ohälsosamt kontrollbehov ibland. Mer eller mindre. Jag som har haft ett kontrollbehov på mat och träning, som ledde till min sjuksrivning för drygt ett år sedan, kan få en oro när jag hör att diabetiker är så låsta vid sina blodsockervärden. 

Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara men jag tror vi måste försöka att lära oss att lyssna på kroppen mer. Hur mår du egentligen?

Hur skulle du göra om du var i min situation, utan att kunna se ditt blodsocker på 6 timmar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

I get a lot of questions why I run, expose myself to hard races and train when it is possible to sit down in a comfy sofa (😘)

I don’t have a good answer to it except that I want to be strong and a receipt that it is possible despite t1 diabetes.

Summer for me has in recent years not gotten the star shine it should.
2020 I got sepsis, got very sick and hospitalized all summer. Was discharged with a catheter for one kidney and thus half man half woman for a few months.
In 2021, I had surgery for what had caused my sepsis. Östling’s kidney.
In 2023 I had to cancel my vacation, go straight to the emergency room and hospitalized for more than 2 weeks due to an infection in the kidney that caused a lot of pain, tears and a resignation I didn’t think I could handle.

None of this is related to T1 diabetes and nothing I could have done differently to avoid.

Despite that, I was determined. Copenhagen Half Marathon 2023, Stockholm Marathon 2024, what’s next?

There are obviously more diseases than diabetes but life goes on and there are a lot of positives in life that you have to take advantage of 🫶🏻❤️
...

How about a natural skin this summer! bare Minerals complexion rescue All Luminizer Mineral 💕
Moisturizer, skin tint and spf 20, all in one from @bareminerals ⭐️ we will all be stars with this (and have a healthy-looking glow) 🤍
...

Följ mig på Instagram