29 november 2019 |  Diabetes

Diabetes och komplikationer

Igår var Barndiabetesfonden inbjudna till Samhällsengagemangs dagen på ICA, som startades av ICA Stiftelsen 2017. Bland annat fick vi höra Janne Andersson, förbundskapten herrlandslaget i fotboll prata om sina erfarenheter från fotbollsvärlden samt hur ICA bidrar till engagemang. Även hur ICA-handlare gör positiv skillnad i samhället under #lokalaavikelser.

Barndiabetesfonden är en av de organisationer som är med i detta projekt och det var därför vi var där.

Tog såklart en bild tillsammans med Janne och Håkan innan de var tvungna att dra.

Så segt. Tror jag åt minst 7 st dextrotabletter under morgonen men det ville inte stiga… Precis innan vi skulle upp på scen. Det gick bra ändå trots nerver och ett lite för lågt blodsocker.

Karolina, Åsa och jag fick tillsammans en stund var på scen. Vi pratade om barndiabetesfonden och det projekt som är igång, fördomar, komplikationer med typ 1 diabetes för att få fler handlare runt om i Sverige att delta och hjälpa oss att få in mer pengar till forskning. För det behövs då ingen typ 1 diabetiker botas idag.

Jag fick några minuter att dela med mig av komplikationer inom psykisk hälsa. Jag tog upp den del som jag brinner för otroligt mycket och min egna resa med ätstörningar. Jag anser att det är viktigt att visa (hur jag såg ut) och prata om hur mat faktiskt kan påverka negativt när man har en kronisk sjukdom där mat blir en så pass central del av ens vardag. Även om jag idag inte räknar kolhydrater eller väger mat finns det alltid där och jag måste alltid ta hänsyn till antal enheter insulin och blodsocker vid varje tillfälle där någon form av mat är inblandat.

Dessa bilder visar jag ibland, mer och mer blir det nu och jag tycker att det kan vara jobbigt att se och tänka tillbaka på hur illa jag faktiskt var. Det var en otroligt tuff period i mitt liv och jag insåg aldrig där och då att det var livshotande.

Diabetes är ingen lätt sjukdom och jag är så pass frisk idag att jag pratar mer än gärna om min resa och delar med mig av mina erfarenheter. Allt för att i slutet kunna hjälpa någon där ute som har det tufft!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

I get a lot of questions why I run, expose myself to hard races and train when it is possible to sit down in a comfy sofa (😘)

I don’t have a good answer to it except that I want to be strong and a receipt that it is possible despite t1 diabetes.

Summer for me has in recent years not gotten the star shine it should.
2020 I got sepsis, got very sick and hospitalized all summer. Was discharged with a catheter for one kidney and thus half man half woman for a few months.
In 2021, I had surgery for what had caused my sepsis. Östling’s kidney.
In 2023 I had to cancel my vacation, go straight to the emergency room and hospitalized for more than 2 weeks due to an infection in the kidney that caused a lot of pain, tears and a resignation I didn’t think I could handle.

None of this is related to T1 diabetes and nothing I could have done differently to avoid.

Despite that, I was determined. Copenhagen Half Marathon 2023, Stockholm Marathon 2024, what’s next?

There are obviously more diseases than diabetes but life goes on and there are a lot of positives in life that you have to take advantage of 🫶🏻❤️
...

How about a natural skin this summer! bare Minerals complexion rescue All Luminizer Mineral 💕
Moisturizer, skin tint and spf 20, all in one from @bareminerals ⭐️ we will all be stars with this (and have a healthy-looking glow) 🤍
...

Följ mig på Instagram