9 juli 2018 |  Diabetes

Diabetes i Alemadalen

Det här är på något vis väldigt mäktigt. Att bilden är tagen under mångfaldsparaden där alla stod enade mot hatet är viktigt nog. Men att även se en sensor mitt bland alla engagerade personer gör det hela mycket mer fint. Håller ni inte med?

Jag tror vi måste påminna oss om att vi är så många som har diabetes och vi blir tråkigt nog bara fler och fler. Ung Diabetes tog såklart plats under Almedalsveckan och jag kan inte med ord beskriva hur ledsen jag är över att jag själv inte kunde vara med detta år. 

Ung Diabetes lyfte frågor som berör de socioekonomiska konsekvenserna av typ 1-diabetes är långtgående. Ju tidigare insjuknande, desto större negativ effekt. Många unga efterfrågar psykosocialt stöd utan att få något. Jag vet själv hur det är att vara drabbad. Jag insjuknade i en ätstörning. Även ännu en ökad sjukdom som fler och fler blir drabbade av. Det finns utöver fler och andra psykiska påfrestningar med att ha diabetes där hjälpen behöver bli bättre. 

Det finns studier på att Diabetes har en långtgående negativ effekt på utbildning, sysselsättning och inkomst senare i livet, och störst är effekten bland barn som insjuknat tidigt. Att det behövs mera stöd framgår också av en enkät som ungdomsförbundet Ung Diabetes nyligen genomfört. Fyra av tio unga vuxna som lever med typ 1-diabetes behöver stöd av kurator eller psykolog för att hantera sin sjukdom, men får det inte. Statistik från Nationella Diabetesregistret visar dessutom att tillgången till tekniska hjälpmedel som kontinuerliga blodsockermätare varierar över landet. ´Detta var något som skulle tas upp under seminariet med Ung Diabetes. 

Vad ska krävas för att patienter med typ-1 diabetes ska erbjudas en jämlik vård? En vård där det psykosociala stödet ingår som en naturlig del?

En stor eloge till Ung Diabetes som deltog under Almedalen! Det behövs att vi blir fler som engagerar oss och visar upp de brister som finns. Vi är alla lika värda. Jag har redan nu bokat in för att 2019 åka till Almedalen. Ska du med mig?

Hur tycker du att vården fungerar för just dig?

Tycker du att det finns brister?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Whether prepping for a special occasion, waiting for your sensor to warm 😘 (💙) or just looking to brighten your everyday look, this is a must! I am obsessed 🤩🧡

Ole Henriksen - Truth Banana Bright+ Instant Glow Moisturizer

@olehenriksen
...

Följ mig på Instagram