2 september 2021 |  Diabetes

Att inte skuldbelägga mat

Jag har insett att det är många diabetiker, inte alla såklart, lever i ett kontrollbehov som inte är hälsosamt eller bra för varken sig själv eller sitt mående.

Jag tror att vi skuldbelägger maten, tar beslut utifrån en meny, väljer bort ingredienser som man kanske älskar och skyller ofta på sin sjukdom för att t.ex. tacka nej till sammanhang där mat är inkluderat.

Nu är det så att det är så otroligt många andra faktorer som faktiskt påverkar vårt blodsocker. Som t.ex. väder, mående, vädret, menstruation, fysisk aktivitet och såklart många fler faktorer!

Som jag nu t.ex. precis dagarna innan mens. Ja, jäklar vad jag kämpar, korrigerar och tycker att det är ganska kämpigt. Men jag vet om det, gör allt jag kan och sen får det helt enkelt bara vara okej att jag inte alla dygnets timmar ligger på skit-bra värden.

Huvudsaken är att jag mår bra, känner att vissa dagar är mer enkla än andra att hantera och att livet trots detta måste rulla på med allt annat kul som händer.

Vi får inte låta vår diabetes styra vad vi ska äta eller hur vi ska äta. Fokus måste också ligga på hur vi mår både psykiskt och fysiskt. Lära känna oss själva.

Det kanske låter flummigt eller konstigt men det är ofta jag hör diskussioner där maten är i fokus (i diabetes-sammanhang) där jag känner att fokus kanske också ska ligga på den mentala delen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Yesterday I was asked how I can know that my sensor shows the correct value, and how I can know for sure that it is correctly calibrated. Was surprised by that question at first, and I didn’t know what to answer.
I think I listen a lot to my body’s own signals and I trust more my own “signals” than the value I see on my screen. So, if I feel that the value in my phone doesn’t match with what I feel in my body 🤷‍♀️ well, then somethings is not right.

How do you do? Do you fully trust your sensor? 💕
...

A broken nail, an unexpectedly high bloodsugar, an extra correction and insulin to be picked up after I noticed I only had 11 units left in my insulin pen.

Well, it happens to the best 🌟 but life goes on after all 💕
...

Följ mig på Instagram