2 september 2021 |  Diabetes

Att inte skuldbelägga mat

Jag har insett att det är många diabetiker, inte alla såklart, lever i ett kontrollbehov som inte är hälsosamt eller bra för varken sig själv eller sitt mående.

Jag tror att vi skuldbelägger maten, tar beslut utifrån en meny, väljer bort ingredienser som man kanske älskar och skyller ofta på sin sjukdom för att t.ex. tacka nej till sammanhang där mat är inkluderat.

Nu är det så att det är så otroligt många andra faktorer som faktiskt påverkar vårt blodsocker. Som t.ex. väder, mående, vädret, menstruation, fysisk aktivitet och såklart många fler faktorer!

Som jag nu t.ex. precis dagarna innan mens. Ja, jäklar vad jag kämpar, korrigerar och tycker att det är ganska kämpigt. Men jag vet om det, gör allt jag kan och sen får det helt enkelt bara vara okej att jag inte alla dygnets timmar ligger på skit-bra värden.

Huvudsaken är att jag mår bra, känner att vissa dagar är mer enkla än andra att hantera och att livet trots detta måste rulla på med allt annat kul som händer.

Vi får inte låta vår diabetes styra vad vi ska äta eller hur vi ska äta. Fokus måste också ligga på hur vi mår både psykiskt och fysiskt. Lära känna oss själva.

Det kanske låter flummigt eller konstigt men det är ofta jag hör diskussioner där maten är i fokus (i diabetes-sammanhang) där jag känner att fokus kanske också ska ligga på den mentala delen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Följ mig på Instagram