28 april 2020 |  Diabetes

Vi är annorlunda

Regnet verkligen kämpar idag. I ett möte i morse sa en kollega att det snöade, haha, ja april. Utöver vädret har jag tänkt på något som verkligen är viktigt.

Diabetes är en kronisk sjukdom och jag vet att många i ”influenser-världen” försöker att inspirera och motivera – precis som jag försöker göra till att diabetes inte får vara ett hinder till att förverkliga sina drömmar.

Att jag och min pappa har samma diagnos (-er) och ett blodsband (som det så fint heter, far och dotter) fungerar vår diabetes lite olika. Jag tycker det är så viktigt att poängtera att trots att ni och vi har samma diagnos (diabetes), samma mål (hålla ett stabilt bs) och försöker att inte låta diabetesen styra vår vardag allt för mycket – fungerar våra kroppar inte likadant och ger inte samma respons på exakt samma sätt.

Därför är det så viktigt att försöka lära känna kroppens signaler, måendet, fundera på om gårdagen har att göra med kanske ett lite högre eller lägre blodsocker osv. Ni hänger med va?

När jag och pappa pratade igår berättade han att han inte hade ätit sin kvällsmacka (detta ligger i släktet med kvällsmackan) och det ledde till ett lågt blodsocker under natten och han var tvungen att äta en mackan i mörkret mitt i natten. Medan jag försöker hantera kvällsmackans kolhydrater för att inte bli för hög under natten och vakna helt mosig.

Vet inte riktigt hur jag ska sammanfatta detta men att mitt blodsocker kan visa ett högre värde med en kvällsmacka medan min pappas blodsocker får ett mer stabilt sådant är inget som är onormalt. Nu vet jag att det handlar även om variant på bröd, pålägg osv. Men jag tror ni hänger med. Detta inkluderar även vilken typ av behandling man väljer (t.ex. pump, pennor, cgm osv).

Oavsett att vi är olika har vi trots allt samma diagnos vilket jag tycker är ganska (väldigt) skönt. Han förstår mig bättre om jag behöver för exempelvis äta något extra pga lågt blodsocker än vad min t.ex. brorsa förstår.

Jupp. Allt för mig.

2 kommentarer till “Vi är annorlunda”

 • Härligt och så viktigt att du poängterar att likadan diagnos inte innebär att sjukdomen ser likadan ut för personerna som drabbats. Vi är alla olika och därför reagerar våra kroppar olika. Detta är så svårt för många personer som inte har diabetes att förstå! De tror att det bara är att ……. så trött och ledsen på denna uppfattning. Tackar för din inspiration och klokhet!

  • Hej Pia, Stort tack för din kommentar. Det betyder så mycket för mig! Vi är alla olika och det gäller att verkligen påminna oss om detta och även till alla andra såklart!

   Tack!
   //Sara

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  @saramoback

  Följ mig på Instagram