24 april 2020 |  Diabetes

Varför väljer jag sprutor istället för pump?

Jag har fått en hel del frågor och funderingar kring varför jag väljer att leva mitt liv som diabetiker med insulinpennor istället för pump.

Nu har jag levt med typ 1 diabetes i 19 år (tror jag) och som ni kanske redan vet försökte jag en kort period testa insulinpump, och det var inte för mig, så jag tog beslutet att gå tillbaka till att vara lycklig med MDI (multiple daily injections).

När jag diagnostiserades med typ 1 diabetes fick jag en blodsockermätare och recept med ampuller till mina insulinpennor. Allt jag behövde göra var att skruva fast nålen på pennan och dra upp antalet enheter jag ville dosera. När det tog slut bytte jag ampull osv. Detta kan ni redan säkert.

Det som förnyades var vilken typ av insulinsort jag skulle använda och idag finns det otroligt bra utbud för just dina behov. Det som jag ser idag till en förbättring med att använda insulinpennor är att det går att ta 1/2 enhet. Det gick inte när jag fick diagnosen. Något som också har förändrats är att jag bytt ut blodsockermätaren (stick i fingret) till en CGM. Det underlättar en hel del!

Jag fick äran för 1-2 år sedan att testa pump med Looping system. Var så taggad över att äntligen ha mod till att ge mig på pump! Det är så härligt att se hur tekniken går framåt och hur det underlättar för personer med diabetes! Men mitt problem var att det inte gav mig en ”lättare” vardag. Jag kände mig fast, var tvungen att bära med mig sensorer, insulin, och mitt liv och vardag kändes mer och mer som ett fängelse. Jag kände mig sjuk.

Så, du kanske älskar din insulinpump eller dina insulinpennor, eller kanske är du redo för ett byte. Du kanske undrar om gräset är grönare på andra sidan och om du byter till en annan metod skulle det förbättra din diabeteshantering och göra livet enklare?

Enligt min mening kan du uppnå riktigt bra blodsockernivåer med båda metoderna. Det som avgör din framgång är hur den metoden som du väljer passar med din livsstil, din personlighet och din villighet att hantera nackdelarna med någon av metoderna.

Jag tror att jag kommer ge pump ett försök i framtiden. Men inte just nu. Jag trivs med mina pennor och jag anser att jag inte tänker allt för mycket på ”nackdelarna” med att ha diagnosen typ 1 diabetes.

Vad du än väljer ska du välja vad du tror kan underlätta ditt liv med diabetes. Du ska alltså utgå från dig själv och ingen annan! Prata med din diabetessjuksköterska / läkare om de metoder som finns på marknaden.

4 kommentarer till “Varför väljer jag sprutor istället för pump?”

 • Jag hoppas en dag få möjlighet att prova pump men hittills har mina önskemål ej förverkligats. Även jag tycker det funkar bra med pennor. Vet inte ens om jag kommer gilla att ha pump men så länge man inte provat vet man ju inte.

  • Exakt. Jag var också i valet och kvalet men när jag fick chansen tog jag tillfället i akt. Vet att det är ”problematiskt” att gå från pennor till en pump med closed loops som den jag testade hade då jag inte vet hur många enheter insulin jag tar per dag samt att jag inte räknar kolhydrater. Det var värt att testa då jag lärde mig mycket mer om hur min diabetes fungerar. Som sagt, inget för mig just där och då så stänger absolut inga dörrar men fungerar det bra med det man använder så anser jag att man ska fortsätta 🙂

 • jag har gått från pump i 14 år tillbaka till pennor. För mig känns det bättre.
  Undrar bara det har nu gått två år sedan jag började med pennor igen.
  Har gått ner 19 kg på den tiden. Kan det bero på byten och annat insulin.

  • Hej Britt-Marie,
   Vad bra att det känns bra med pennor för dig, känner igen mig i det du skriver!
   Att du gått ner i vikt kan ha väldigt många förklaringar och jag kan inte tro att allt handlar om att du bytt till ett annat insulin.

   Istället för att fokusera på varför tycker jag du ska vara glad och stolt över att du (vad jag tror) har varit kilon som varit tungt att bära på!

   Kram

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  @saramoback

  It is what it is, even in public 💙 #t1dlookslikeme ...

  A few hours in Copenhagen and I guess this is the first time (in my 22 years as a t1) I’ve got it all! Sugar, enough insulin, cannulas, and well - myself put together 💙✌🏻 ...

  Följ mig på Instagram