4 oktober 2019 |  Mat

Update

Det är fredag och det är kanelbullens dag. Jag har de senaste åren tackat nej till allt som har med socker/kolhydrater/fett att göra och tänk vad livet utvecklas. Jag genomgick en stor livsförändring, blev fri (i princip) från de värsta delarna av min ätstörning och gjorde en beställning på en glutenfri ”frukost-mack” samt en glutenfri kanelbulle dagen till ära.

Att jag idag vet om att en kanelbulle varken kommer göra mig ohälsosam, tjock, ful eller mindre värdig än någon annan är stor. Jag är glad att jag kan äta en kanelbulle till frukost/mellanmål utan några som helst problem.

När jag postade min sensate bild på Instagram om mat fick jag en hel del kommentarer om att det är svårt som typ 1 diabetiker att äta t.ex. pizza/pasta – mat med mycket fett och kolhydrater till middag då natten kan bli mer eller mindre katastrof. Det var och är inte min poäng – att säga att jag klarar av vad som helst trots diabetes och blodsocker.

Jag vill poängtera att mat ska göra en glad och det är något socialt och njutningsfullt. Jag vill promota att som typ 1 diabetiker inte välja bort t.ex. fika med en kanelbulle med sina vänner, pizza med sin granne, eller en sallad med sina kollegor. Nu handlar allt inte om att äta denna typ av mat varje dag och hela tiden men att som individ välja den typ av mat som man faktiskt vill äta. Och att det går att testa sig fram med insulinmängd.

Det finns så otroligt många diabetiker i världen och även ”food-bloger” som vill få oss att tro att sellerishot är något som kommer få din kropp att älska dig. Det stämmer inte. Det är ren och skär bluff.

Jag tror på en balanserad kost. Det är många som undrar vad jag äter och hur jag äter, räknar?! och väger. Jag kommer aldrig börja väga eller mäta min mat. Det var den faktorn, till viss del, som fick mig sjuk.

Jag blir ledsen när jag ser hur individer väljer att äta någon form av diet/kost som de inte gillar – pga att någon läkare/social media har sagt att det är det som är rätt. Mat är ett känsligt ämne och jag tror på en balanserad kost av det som jag gillar. Jag hoppas att ni förstår och jag vet att det går att balansera det mesta med insulin och kanske korrigeringar om så behövs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

There are many guidelines on when it’s best to inject your insulin before food and so on. Now we know that there are many factors that can affect when you should take insulin (if you are like me on MDI). For me, I always start with the guidelines I’ve been given from my endo and then adjust and make changes for what suits me the best in different situations ☺️ •

Well, now to the point! I notice that I have a tendency to put my insulin pen on the table 😂 just because I know that I can be “charmed” by the company and the food. Just to not forget to take it, lol 😇 am I rude? Am I alone doing this 💕
...

Did you know that the actual diabetes care product may only be 10% of the total weight and volume that was delivered? •

I am proud to be a part of the @type1eu ’s amazing campaign! “Reduce Diabetes Technology waste” 💙 •

An insulin dependent diabetic may use one out of syringes, insulin pens or insulin pumps to administer insulin. They would also use glucometers, CGMs or FGMs to monitor BG. Diabetic waste generated may be different for different people depending on what tools they use. However, the waste is a problem! •

Do join the campaign and collect diabetes technology waste and follow @Type1EU on social media #ReduceDiabetesTechnologyWaste #type1eu
...

This blonde “queen of injections” have had a really lovely weekend 👸🌸 #t1dlookslikeme ...

Sun is out and so is my sensor #t1dlookslikeme ...

Följ mig på Instagram