24 januari 2018 |  Mat

Unna sig, vad betyder det?

Vad innebär det ”att unna sig”, för dig?

Jag tror att många förknippar ordet, eller uttrycket, med att äta något som inte är nyttigt? Men vad innebär det att vara nyttig och äta hälsosamt? Jag skulle vilja påstå att ”unna sig” har så mycket mer i dess innebörd är bara mat. För mig handlar det om att rå om mig själv och inte bara unna mig något som i mitt fall blir problem för mitt blodsocker. Jag skulle vilja påstå att jag försöker att leva en vardag där jag har en balans. Jag äter nog lite choklad varje dag t.ex. För min del är det otroligt viktigt att varje dag blir bra (även om det såklart pendlar).

Nu är det nytt år och det flödar extremt mycket om nytt år och nya tag. Dvs. träning, kost, beach 2018 etc. Det får mig att må illa och bli en aning ledsen.

I mitt fall är det viktigt att inte utesluta något från min kost. Det har såklart sina anledningar men för mig så ger det ingen livkvalite att utesluta det som jag tycker är gott. Och med det menar jag inte att trycka i mig en hel chokladkaka utan njuta av en eller två bitar. Samma sak när det kommer till vin/alkohol. Att överkonsumera något kommer i slutändan leda till en konstig mage, illamående och i mitt fall som diabetiker ett blodsocker som gör att jag inte mår 100%. Det är för mig INTE att unna mig.

Jag vill må bra. Det tror jag att alla vill (annars är det något galet).

Ibland ser jag andra diabetiker som är avundsjuka på ”icke-diabetiker” som kan unna sig en hel godispåse framför tv:n eller att äta kolhydrater utan problem, för att sedan välja att skita i sin diabetes och mående och välja att överäta massa socker. Hur låter det egentligen? Låter det något som du vill unna dig? Du vet innerst inne att det kan ge följder av timmar som du kommer få traggla med ditt blodsocker. Är det att unna sig och att må bra?

Jag vet inte riktigt vart jag vill komma med detta men jag väljer att äta allt med måtta. Oftast blir jag chokladsugen, som i mitt fall är min ”last”, på kvällarna och då räcker det med en eller två bitar för att stilla det begäret och fortfarande kunna njuta, livskvalite. Ibland tar jag någon extra enhet och ibland ingen om det är så att jag är på väg att bli låg. Ibland kan det räcka med att jag äter en god matbit. För det är också att njuta. Herregud. Det finns så mycket mer. Bra sällskap, skratta tillsammans med en bra vän, kunna ta sig friheten att välja program på tv: om man är ensam osv.

Det blev ett rörigt inlägg, jag vet. Men får du dåligt samvete över vad du äter? Varför väljer du att äta en typ av diet om du gör det? Mår du bra? Trivs du med din vardag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

A few hours in Copenhagen and I guess this is the first time (in my 22 years as a t1) I’ve got it all! Sugar, enough insulin, cannulas, and well - myself put together 💙✌🏻 ...

Have had many conversations this week about diabetes and eating disorders. It’s, as you know, very common. It is also frightening how little we know, how can we avoid more people being affected, improvements in healthcare and what or how should we reduce the pressure and stress around food for people with diabetes?

What I do know is that I need to be around people who don’t have diabetes, eat food, enjoy life, - has helped me. Because that’s how life should be, even if I live with an illness that requires round-the-clock care 🫶🏻
...

When I was diagnosed with t1d (I was 13 years old) it was a huge shock (no shit..). I didn’t know how to react and I barely knew anything about diabetes as a condition. It’s a lot to take in!
What helped me to come to terms with it, reassured me that it wasn’t the end of the world, was the help I’ve got and still got from my closest (family and friends).

You can live a normal, healthy life, do anything you want to. Behind it all - you just need to keep an eye on your diabetes ❤️

#diabetes #t1d #t1dlookslikeme #type1diabetes #dexcomwarrior #diabetic
...

Följ mig på Instagram