13 oktober 2020 |  Diabetes

Nu pratar vi kolhydrater

Jag vill inte verka naiv eller framstå som om att jag vill provocera. Absolut inte. Men när jag ser, hör på social media, på konferenser/kongresser om olika typer av ”rätt” kost för typ 1 diabetiker blir jag provocerad och kanske en aning stött.

Min dröm (som jag knappt vågar prata om) blir mer till verklighet när jag får t.ex. dm:s om typ 1 diabetiker som äter en kost som varken är speciellt näringsrik eller innehåller någon form av kolhydrater ELLER att personen inte vågar ta sig ut med sina vänner för att äta på restaurang. Också, för att inte glömma, att personer (personerna, ja – plural) äter en kost som de inte ens tycker är gott.

Jag anser, eller i min värld är det ett ohälsosamt beteende och det kan i sig leda till något som blir farligt. Ett tankesätt kring mat som inte är hälsosamt.

Jag tog ett beslut för många år sedan att inte äta näringsrikt, ta bort kolhydrater och absolut inte äta på restaurang- då jag inte visste till 100% vad maten innehöll.

Det ledde i sin tur till att jag var tvungen att sjukskriva mig. Det behöver inte gå så långt utför rampen som det gjorde för mig men det är inte en speciellt rolig väg att välja.

Kolhydrater behöver vi. Även om du som jag har typ 1 diabetes. Det är inte farligt och vi behöver äta kolhydrater för att få energi till det som vi vill göra. Det är energi och det behöver inte vara ett problem för blodsockret. När jag pratar kolhydrater menar jag inte att duska äta pizza eller godis utan kolhydrater såsom potatis, ris, bönor, pasta, havregryn osv.

Jag äter kolhydrater till varje måltid. Oftast är det potatis (hur gott är inte kokt potatis?!) och / eller bröd. Det behöver inte vara så krångligt. I detta ”mat-mönster” och balans med kosten så minskar sötsuget, hungern och tröttheten. Jag orkar mer, blodsockret blir mer stabil och det viktigaste av allt, jag blir pigg, glad och orkar med det som jag vill göra.

Att äta balanserat är viktigt även för de personer som inte har diabetes. För mig personligen är det viktigare att äta bra och balanserad mat än blodsockret. Ja, jag menar det på riktigt.

Det går och det behöver inte vara svårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Följ mig på Instagram