11 mars 2021 |  Diabetes

Normalisera mat

Det var en speciell känsla att vara ”live” utan att se sin publik och inte att kunna se några som helst reaktioner. Det var superkul och efter alla frågor som trillande in under den tiden Sara och jag pratade har jag själv fått mig några tankar och funderingar.

Något som jag tänkt på var just det här med mat. Vad ska man som förälder göra när ens barn/ungdom vill ”joina” sitt kompisgäng för att hänga på torget och käka godis?

Jag har fått väldigt många frågor kring mat, blodsocker, hur man ska tackla när ens barn vill äta godis/hamburgare osv nu i efterhand.

Jag vill med mina sociala kanaler förmedla en positiv syn på mat. Mat är inte farligt. Inte ens för en diabetiker. Jag tror inte på att förbjuda viss typ av mat. För det kommer också sätta spår i sociala sammanhang. T.ex. Att man känner sig annorlunda (sjuk?) och utanför. 

Jag var under en period väldigt hård mot mig själv, åt strikt och var 0% flexibel. Resultat? Perfekt blodsocker. Var jag lycklig? Nej. Det är den enkla anledningen till att jag som Sara och som diabetiker inte vill ha det i mitt liv. Jag tillåter mig själv att äta mat precis som de jag umgås med gör så som en spontan middag, pizza, hamburgare med pommes, choklad på en tisdag och samtidigt kunna ha en kontroll på blodsockret.

För mig är det viktigt med balans. Att äta regelbundet, äta lagad mat och mat som jag gillar är betydande faktor för att jag ska ha energi, vara glad och orka med allt jag vill göra.

Mat förgyller livet. Att få diagnosen diabetes ska inte vara ett hinder till att inte göra saker tillsammans med sina vänner, familj. Du ska inte behöva tacka nej om du inte vill det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Följ mig på Instagram