18 februari 2020 |  Diabetes

Mental träning

Hur du tänker kommer spegla av sig på dig och de som står dig nära.

Igår var jag på event på Ersta sjukhus (konferensdelen) som min diabetessköterska Johan hade bjudit in till. Han är grundare av appen VistaDialog som är en chatt-app mellan läkare/sjuksköterska och patient. Det är en superbra app som jag själv använder när jag har någon fråga eller undran!

Kvällens fokus var mental hälsa/träning och det kanske kan tyckas flummigt men det är något som alla behöver lära sig och även för oss som har diabetes.

Föreläsaren var Igor Ardoris och det var två timmar som bara sprang förbi.

Han pratade mycket om hur vi som individer successivt ska öka sin förmåga att behålla lugn och stabilitet i svåra situationer så att du kan göra konstruktiva val även då det ”stormar” . Med svåra situationer menas situationer som du egentligen inte vill uppleva eller befinna dig i. T.ex. högt eller lågt blodsocker, svänga blodsocker eller vardagliga ”vanliga” händelser.

Det här är ett ämne som pratas alldeles för lite om eller nämns för sällan mellan patient och sjukvård. Hur vi som kronisk sjuka ska bemästra och hantera situationer där allt känns ganska så mörkt.

För, hur många gånger har vi inte doserat lite för mycket när din cgm visar två pilar upp, för att sedan sjunka som en sten – och det resulterar i en berg – och dalbana. Tålamod och stresshantering är viktig och det kommer definitivt att hjälpa i sin vardag med diabetes.

T.ex. Stress och andra negativa känslor kan påverka förmågan att vara närvarande i relationer, och ibland förmågan att ha relationer alls. Och det är utan att ens blanda in diabetes. Relationer är en viktig del av det mänskliga tillståndet och i många människors känslomässiga välbefinnande, och när diabetes påverkar relationer – och det gör det – kan detta orsaka en betydande nöd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Don’t mind the plant behind me that’s about to die - cause it’s pizza time 🫶🏻 my tip is to take half dose before - and the rest a few hours later 💕 ...

I have some things I will never stop doing ✨ keep talking to myself out loud - it clears most things up and helps feelings become clear.
Take breaks. oh my god yes. A few minutes of anything else can make most things come off. And of course, I will continue to challenge myself. Could it be that the next race is already booked? omg, yes who knows 😉 Are you with me? 💕
...

Följ mig på Instagram