9 oktober 2018 |  Diabetes

Lipohypertrofi

När jag blev diagnostiserad för 16 år sedan fick jag ytterst lite information om injektionsteknik. Jag fick en lite ”mall” med ungefär 4 olika stickställen som jag skulle variera. Tror ni det blev något av det? Sen har jag ett svagt minne att jag även helst skulle byta nål varje gång jag skulle injicera insulin, tror ni det blev något av det heller?

Åren har gått och jag har inte lagt så mycket energi och kraft på att se över eller reflektera över hur jag injicerar insulin eller vart jag injicerar. Tills jag träffa BD och teamet bakom! Lipohypertrofi är ett ord som jag precis har lärt mig och det betyder  ”svullnad i fettvävnaden som kan uppkomma i samband med insulininjektioner”

Upptaget av insulin blir ofta sämre och högre insulindoser krävs utan att man får önskvärd effekt. Riskerna med detta är att utveckla diabeteskomplikationer då man inte kan hålla blodsockret under kontroll.

64 % av insulinbehandlade diabetespatienter utvecklar lipohypertrofier, även kallat fettknölar. Tillståndet är vanligare för Diabetes Typ 1 (76 %) än vid Diabetes Typ 2, men över hälften (56 %) av de med Diabetes Typ 2 har fettknölar.

Varför uppstår Lipohypertrofi?

– Du alltid injicerar på samma ställe.
– Inte varierar och roterar inom stickstället
– Du använder samma pennkanyl flera gånger

Denna mall som jag nu har hemma hos mig är faktiskt helt FANTASTISK. Den visar på ett ungefär på hur många olika ställen som jag faktiskt kan variera mina inejktioner. Jag har fler möjligheter att undvika fettknölar. Jag kan alltså bli av med de förhårdnader som jag har på min mage, på de få ställen jag under 16 år har injicerat mig. Hur bra!

Det ser lite gammalmodigt ut men jäklar vad denna mall är bra! Och glöm för guds skull inte att byta kanyl! Det tar ca 30 sekunder extra och det är en vana som jag kämpar att tillföra till mitt liv nu.  

/Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

How about a natural skin this summer! bare Minerals complexion rescue All Luminizer Mineral 💕
Moisturizer, skin tint and spf 20, all in one from @bareminerals ⭐️ we will all be stars with this (and have a healthy-looking glow) 🤍
...

Följ mig på Instagram