29 september 2020 |  Diabetes

Kombinationen Diabetes och Ätstörning

LYSSNA HÄR

Kombinationen diabetes och ätstörning är något vi måste prata om. Jag fick gästa Anorlexia-podden förra veckan för att prata om just det här ämnet. Diabetes och ätstörning.

Jag drabbades för några år sedan. Eller, jag har nog varit sjuk mycket tidigare men bestämde mig år 2017 att nu måste detta helvete få ett slut. Jag skrev in mig på SCÄ i Stockholm och där och då började en resa jag aldrig kunnat föreställa mig innan hur svin-jobbigt det skulle bli.

Jag vet att de var oroliga då jag även hade typ 1 diabetes och problem med maten. För hur skulle det här nu gå? och hur skulle de kunna relatera till och hjälpa mig med mitt blodsocker. ”Ni hjälper mig med maten och jag sköter resten” vet jag att jag sa. För nu låg allt fokus på att gå upp i vikt. Blodsockret fick gå som det gå och jag visste att jag var nu tvungen att lära mig att dosera efter kolhydrater igen. Jag visste även om att jag tidigare år hade kunnat äta kolhydratrik mat och klarat det galant, så varför skulle jag inte klara det nu?

Att få prata i podd är svårt. Speciellt när man är ny, som jag. Jag vet att jag missade en hel del viktigt, fladdrade runt bland ämnena och sa att jag var i San Fransisco när jag i själva verket var i San Diego. Men sånt händer. Jag var nervös.

Det viktigaste är ju trots allt att vi måste prata mer om det här. Diabetes och ätstörning. Det är vanligt och det är vanligt att diabetiker har ett ohälsosamt tänk kring mat.

Fick även frågan som jag själv har ställt mig många gånger. När vet jag som diabetiker, att jag är fri från min ätstörning? För jag, måste trots allt alltid veta på ett ungefär vad maten innehåller, jag måste veta om det kommer bjudas på mat, att jag alltid ska vara förberedd på socker i väskan, planera vissa måltider och massa mer vilket i en frisk ätstörd person utan diabetes kan anse som sjukt beteende.

Jag vet idag att jag gör val varje dag. Val som kan vara att inte äta den där kakan, välja pizzan istället för sallad (och vice versa) utifrån min diabetes. Men att aldrig göra val då jag vet att mina hjärnspöken har. Det är då det blir och kan bli farligt i längden.

Hoppas ni tycker avsnittet är bra och ja, jag är nervös för responsen. Så var gärna lite snäll! Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Step 1 - take a deep breathe
Step 2 - rip off the old one
Step 3 - apply the new one
Step 4 - on with the transmitter
Step 5 - activate in the app

Don’t forget to smile and enjoy your week 💙

#Dexcom #Dexcomg6 #ad #DexcomWarrior #t1dlookslikeme #t1d #diabetes #diabetic #sponsor
...

Wait?! What!!!

Yes - Fried Mac n Cheese!

If I were to open a restaurant in the future, fried food would definitely be part of the menu 😉

Think, how much more fun and delicious life becomes when there are no restrictions around food 💙

You need:
200 g grated cheese
100 g cream cheese
1 jalapeno
2 dl cooked macaroni
black pepper and paprika powder

breading
flour
egg
panko

How:
Mix grated cheese with creme cheese and let melt in a pan. Add jalapeno, spices and macaroni.

Roll into small balls, bread and fry! Enjoy ❤️
...

Följ mig på Instagram