29 september 2020 |  Diabetes

Kombinationen Diabetes och Ätstörning

LYSSNA HÄR

Kombinationen diabetes och ätstörning är något vi måste prata om. Jag fick gästa Anorlexia-podden förra veckan för att prata om just det här ämnet. Diabetes och ätstörning.

Jag drabbades för några år sedan. Eller, jag har nog varit sjuk mycket tidigare men bestämde mig år 2017 att nu måste detta helvete få ett slut. Jag skrev in mig på SCÄ i Stockholm och där och då började en resa jag aldrig kunnat föreställa mig innan hur svin-jobbigt det skulle bli.

Jag vet att de var oroliga då jag även hade typ 1 diabetes och problem med maten. För hur skulle det här nu gå? och hur skulle de kunna relatera till och hjälpa mig med mitt blodsocker. ”Ni hjälper mig med maten och jag sköter resten” vet jag att jag sa. För nu låg allt fokus på att gå upp i vikt. Blodsockret fick gå som det gå och jag visste att jag var nu tvungen att lära mig att dosera efter kolhydrater igen. Jag visste även om att jag tidigare år hade kunnat äta kolhydratrik mat och klarat det galant, så varför skulle jag inte klara det nu?

Att få prata i podd är svårt. Speciellt när man är ny, som jag. Jag vet att jag missade en hel del viktigt, fladdrade runt bland ämnena och sa att jag var i San Fransisco när jag i själva verket var i San Diego. Men sånt händer. Jag var nervös.

Det viktigaste är ju trots allt att vi måste prata mer om det här. Diabetes och ätstörning. Det är vanligt och det är vanligt att diabetiker har ett ohälsosamt tänk kring mat.

Fick även frågan som jag själv har ställt mig många gånger. När vet jag som diabetiker, att jag är fri från min ätstörning? För jag, måste trots allt alltid veta på ett ungefär vad maten innehåller, jag måste veta om det kommer bjudas på mat, att jag alltid ska vara förberedd på socker i väskan, planera vissa måltider och massa mer vilket i en frisk ätstörd person utan diabetes kan anse som sjukt beteende.

Jag vet idag att jag gör val varje dag. Val som kan vara att inte äta den där kakan, välja pizzan istället för sallad (och vice versa) utifrån min diabetes. Men att aldrig göra val då jag vet att mina hjärnspöken har. Det är då det blir och kan bli farligt i längden.

Hoppas ni tycker avsnittet är bra och ja, jag är nervös för responsen. Så var gärna lite snäll! Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Diabetes affects everyone differently, but it also affects the people close to it daily too.

For me, communication with my family and to my friends has meant a lot. To feel that I don’t have to feel guilty for feeling certain emotions, that I can call at any time of the day without getting complaints, to ask for a hug and get a huge amount of love in return. That to me is so important.

Eating disorders are one of the most common psychiatric disorders in people with type 1 diabetes, with a prevalence twice that of individuals without diabetes. But! There is hope! And you are the expert, and no one is perfect ❤️
...

Diabetes. We don’t always go hand in hand, but sometimes we do ⚡️ And then, you can count on me 🔥💙 ...

Följ mig på Instagram