1 mars 2018 |  Diabetes

Har jag alltid bra blodsocker?

Har du alltid legat bra i blodsocker under dina år som diabetiker? Du verkar ha så himla bra blodsockervärde alltid. Berätta gärna om dina år med diabetes, om du alltid haft så bra värde eller du har börjat tänka mer på mängden mat du ger nu bra och därför ligger bra? Ta gärna upp inlägg de detta med. 

Såhär såg min dag ut igår.

Jag får frågor på både mejl, instagram och nu senast här i bloggen. Ett ämne som kan vara känsligt och är väldigt individuellt därav har jag valt att inte fokusera på att prata så mycket blodsockervärden. Något som jag ändå vill börja med att säga är att det som ni ser här är en så ytterst liten del av mitt liv och min diabetes. Jag har såklart dagar som inte är helt spikraka och dagar då jag känner att insulinet knappt ger någon effekt.

För drygt 15 år sedan fick jag diagnosen Diabetes typ 1, 2003, och då jag är uppvuxen med frukost, lunch, mellanmål, middag var det inga större förändringar i kosten. Jag har alltid fått hemlagad mat, inget halvfabrikat här inte, och sötsaker såsom godis, kakor, bullar, pizza osv var inget som fanns hemma eller köptes hem. Jag är så glad för det idag då det inte ligger i min natur att köpa hem det som räknas som ”onyttigt” och jag blir inte heller sugen på att ta svängen förbi pizzerian.

Mina läkare (barnläkare + sjuksystrar) gjorde det klart för mig att jag kan fortsätta att äta som vanligt, svensk husmankost, och dosera insulin efter det. Det fungerade bra och det har i princip fortsatt så genom alla år.

Den rutinen är jag glad för att jag hade redan innan jag blev sjuk då jag inte behövt ändra om eller lära mig på nytt. Då jag, som ni vet, haft problem med ätstörning, har jag haft mina svackor med maten. En del som inte finns kvar hos mig och jag äter som från början fick lära mig.

För att jag som person och individ ska kunna jobba, resa, umgås med vänner och familj, vara aktiv och positiv behöver jag äta. Jag behöver alla delarna, kolhydrater, fett, protein för att överhuvudtaget må bra. Jag äter även 5-6 gånger om dagen för att slippa vara hungrig och till slut bli en grinig person.

Sen måste jag även slå ett slag för min cgm, Guardian Connect. Det var väldigt länge sen, kommer inte ens ihåg, när jag hade ett blodsockervärde över 13 mmol/L. Det är just för att den säger till när jag är på väg att bli hög. Jag kan då enkelt korrigera med Fiasp för att undvika dessa hemska värden och därmed får jag fina kurvor i min app. Här är skillnaden mellan Guardian Connect och Libre.

Livet är inte enformigt även om man kanske lever i en, vad man tycker, är en enformig vardag. Livet har olika faser och det påverkar även en sjukdom som Diabetes.

Varje enskild person måste hitta sin väg till en vardag där diabetesen inte tar upp allt för mycket av sina tankar. Det blir bara jobbigt och risken att man tycker att livet är skit och orättvist ökar.

Hur gör du för att hålla en bra och god balans i vardagen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Whether prepping for a special occasion, waiting for your sensor to warm 😘 (💙) or just looking to brighten your everyday look, this is a must! I am obsessed 🤩🧡

Ole Henriksen - Truth Banana Bright+ Instant Glow Moisturizer

@olehenriksen
...

Följ mig på Instagram