13 oktober 2019 |  Recept

Glutenfritt valnötsbröd

Ni kanske tycker att jag är galen som bakar och äter så mycket bröd. Det som jag tror många missuppfattar med just bröd är att det är onyttigt eller farligt. Dels handlar det såklart om hur mycket man äter och dels vilka ingredienser som ingår i brödet. Jag äter i princip enbart bröd som jag antingen har bakat själv eller vet är gjort på ingredienser som är t.ex. är ekologiska. Det finns inget mer avskyvärt än bröd som jag vet är gjort på ingredienser som inte är bra framtaget. Det är inte heller bra för varken blodsockret eller för smakerna. Det är just de ingredienserna som får dig att få ont i magen och då är det lätt att skylla på att bröd är farligt eller att du är ”överkänslig” mot i många fall gluten. Jag är ingen expert men jag är expert på att baka glutenfritt bröd i alla fall. Och här kommer ett fantastisk valnötsbröd som jag bakat!

Ingredienser:

25 g jäst
1 dl mjölk
3 dl vatten
1 msk fiberhusk
2 dl glutenfria havregryn
1 dl pofiber
2 msk rapsolja
1 msk ljus sirap
1 dl valnötter
2 dl rismjöl
2 dl sojamjöl
Valnötter till garnering

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.
Värm mjölk och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan. Vispa ner fiberhusk, havregryn och pofiber och låt svälla i ca 5 minuter.
Tillsätt olja, sirap, grovhackade valnötter och mjöl.
Arbeta degen ordentligt med antingen degkrokar eller med en ”stark” visp. Lägg degen i en smord avlång bakform och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Tryck ner några valnötter i brödet som garnering.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 50 minuter. Låt svalna.

You need:

25 g of yeast
1 cup of milk
3 cups water
1 tablespoon fiber husk
2 cups gluten-free oatmeal

1 cup pofiber
2 tbsp rapeseed oil
1 tablespoon light syrup
1 cup walnuts
2 cups rice flour
2 cups of soy flour
Walnuts for decoration

Crumble the yeast in a bowl.
Heat milk and water to 37 degrees C and whisk the yeast out with the liquid. Whisk down the fiber husk, oatmeal and pofiber and allow to swell for about 5 minutes.
Add oil, syrup, chopped walnuts and flour.
Work the dough properly with either dough hooks or with a ”strong” whisk. Put the dough in a greased baking dish and allow to ferment ufor about 40 minutes. Press down some walnuts in the bread as a garnish.

Bake in the bottom of the oven for 200 degrees C for about 50 minutes. Let cool.

Färskost, fikon och balsamico! Jäklar vad smaskens!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Friday glam! And so nervous about this Sunday - I will for sure update you on what’s going on (guess I’m too anxious 🙈) ...

Följ mig på Instagram