18 oktober 2016 |  Recept

Glutenfri surdeg

Att tänka på innan:

– Var försiktig med diskmedel, d.v.s. skölj noga bort diskmedelsrester från kärlet du ska använda eftersom att diskmedel är bakteriedödande (dödar surdegen).
– Använd ekologiskt äpple, potatis eller kål i receptet. Besprutade frukt och grönsaker har också rester av bakteriedödande ämnen kvar på sig som är ogynnsamma för naturliga surdegsbakterier. Tvätta heller inte äpplet särskilt noga innan du river det, skalet har en massa bra mjölksyrabakterier på sig som behövs för tillväxten av surdegen.

 Dag 1:

1 dl rismjöl
1 dl vatten 35-40°C
1/2 ekologiskt äpple (rårivet)

Blanda ingredienserna väl i en glasburk. Mängden växer vart efter så välj en stor burk (min. 4 dl.). Ställ burken på en varm plats (23-25°C): t.ex. ovanför kylskåpet, vid ett element el. ovanpå köksfläkten. Burken ska täckas och locket kan skruvas på men inte med helt tät-förslutande lock. Lite luft ska komma i och ut.

Dag 2-3:

Tillsätt inget

Rör om innehållet en gång om dagen för att påskynda jäsningen.

Dag 4:

1 dl rismjöl
1 dl vatten 35-37°C

Blanda ner ingredienserna och rör om ordentligt, ställ sedan tillbaka burken på den varma platsen.

Dag 5 (1 ggr/vecka):

Häll först av hälften av surdegsgrunden och tillsätt:
1 dl rismjöl
1 dl vatten

Vill du använda en del av surdegskulturen till att baka direkt så går det bra att göra det nu. Förvarar du den sedan i rumstemperatur måste du mata den varje dag. Har du den i kylskåpet räcker med ca 1 gång i veckan.

Mitt bästa tips!

Ha tålamod för guds skull. Jag är själv lite av en stress och mitt tålamod fick sig en rejäl omgång. Men det är så värt. Jag hoppas verkligen att ni testar. Att baka gott bröd är enligt mig en stor del av livet och jag tycker det är värdefullt att göra det själv då jag vill veta vad brödet innehåller samt att det är helt glutenfritt. 

Recept på hur du kan baka på surdeg kommer lite senare i veckan!

/SM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

For the fries 🔥💙 ...

Följ mig på Instagram