11 oktober 2019 |  Mat

Glutenfri pizza, ätstörningstankar och två typ 1 diabetiker

Jag träffade min australienska vännina Kim på middag igår och vi slog oss ner på 1889 Fast Fine Pizza i Mood gallerian. Kim är också typ 1 diabetiker och vi använder oss båda av injektioner som behandlingsmetod. Vi hade så mycket att prata om och det blev en riktigt härlig kväll med väldigt god, glutenfri pizza, gott vin och väldigt bra sällskap. Tiden rann iväg!

Jag tycker att det är faschinerande att komma ihåg hur mitt liv en gång har sett ut. På väg hem tänkte jag på att jag aldrig någonsin har ätit så mycket pizza som jag gjort detta år, eller bara nu under hösten. Det fanns en tid då pizza inte ens fanns som en valmöjlighet och skulle jag ”smaka” på något så hemskt (som att det nästan var giftigt) kunde jag ha brutal ångest i flera dagar.

Att som typ 1 diabetiker bli drabbad av ätstörning är i sig väldigt jobbigt och det var för mig en otroligt tuff period. Jag kan medge att jobba tillsammans och runt diabetiker kan vara tufft då mat är otroligt centralt samtalsämne. Alla gör olika, några räknar kolhydrater, andra inte, olika typer av kostscheman, dieter osv. Och det är inget fel med det. Alla gör vi våra egna val.

Jag har lärt mig att jag kan sköta min diabetes och hälsa utifrån mat som jag faktiskt älskar och samtidigt få ett bra och stabilt blodsocker. Det är svårt och det är inget som kommer gratis. Jag vet idag hur jag ska göra med antal enheter insulin före och efter för att förhindra ett blodsocker som far åt olika håll. Jag har lärt mig att mat är livsviktigt och att det är något som jag vill njuta av. Min diabetes ska inte hindra mig från att spontant äta t.ex. pizza en kväll med min bästa vän. Det ska även inte hindra mig från att tacka nej till pizza och välja sallad en annan gång. För det är upp till mig.

Nu har det gått några år sedan jag satt på kliniken och fick höra att mat inte är farligt. Idag kan jag med gott samvete se vilka framsteg jag har gjort och fortfarande gör. Jag blev påmind under promenaden hem igår att även min ångest har minskat rejält. Den kommer ibland men får och tar inte lika stort plats.

Att prata mat till diabetiker kan vara provocerande och jag vill inte provocera någon. Verkligen inte. Det jag vill visa är att dels att det går att äta pizza som typ 1 diabetiker och dels att det finns inget farligt med att äta pizza – för vilken person som helst. Det är mat. Gott som tusan med.

Idag fyller Kim 30 år och det ska firas med drink på Tjoget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

How about a natural skin this summer! bare Minerals complexion rescue All Luminizer Mineral 💕
Moisturizer, skin tint and spf 20, all in one from @bareminerals ⭐️ we will all be stars with this (and have a healthy-looking glow) 🤍
...

Följ mig på Instagram