6 januari 2020 |  Recept

Glutenfri Kavring med smak av kaffe

När det kommer till bröd och jag får frågan om vilket bröd som jag saknar mest efter det att jag fick min diagnos, Celiaki. Svår fråga kan jag tycka då det är så otroligt många år sedan, 18 år. Men generellt kan jag bli avundsjuk på t.ex. kunna ta en croissant med en kopp kaffe. För det ser så gott ut. Men annars saknar jag mest variationen av bröd. Därav tror jag min kärlek till just bröd föddes.

Jag fick se en matkreatör i flödet på instagram under gårdagen och hon hade tillsatt kaffe i sitt bröd. Jag gjorde om receptet så det skulle passa det ”svenska” ingredienslista och jag gjorde det glutenfritt, ofc.

Ingredienser:

25 jäst
3 dl kaffe, fingervarmt
2 dl vatten, fingervarmt
3/4 dl mörk sirap
1 msk rapsolja

200 g teffmjöl
60 g bovetemjöl
30 g Fiberhusk
2-3 msk hela linfrön
2 tsk salt
2 tsk brödkrydda

Gör så här:

Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt fingervarmt kaffe och vatten, mörk sirap och rapsolja. Blanda i resterande ingredienser i en bunke och tillsätta alltsammans till degvätskan. Använd en vettig visp och rör runt ordentligt, arbeta degen med vispen i ett par minuter och se till att få med allt, även det som ligger i botten.

Ta fram en brödformen. Du kan antingen olja formen eller trycka ner ett bakplåtspapper, som jag gjorde, det känns mer enkelt sen närbrödet ska ut ur formen.

Häll i degen i formen, släta till ytan och pudra över lite mjöl. Täck med plastfolie och låt jäsa i 60 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°.

Ställ in brödet på nedersta delen, sänk värmen till 200° och grädda brödet i 60-70 minuter. Låt svalna helt, helst över natt, innan du skär i det. Brödet går fint att skiva och frysa.

Brygg en kopp kaffe, skiva upp en skiva bröd, på med smör och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Diabetes affects everyone differently, but it also affects the people close to it daily too.

For me, communication with my family and to my friends has meant a lot. To feel that I don’t have to feel guilty for feeling certain emotions, that I can call at any time of the day without getting complaints, to ask for a hug and get a huge amount of love in return. That to me is so important.

Eating disorders are one of the most common psychiatric disorders in people with type 1 diabetes, with a prevalence twice that of individuals without diabetes. But! There is hope! And you are the expert, and no one is perfect ❤️
...

Diabetes. We don’t always go hand in hand, but sometimes we do ⚡️ And then, you can count on me 🔥💙 ...

Följ mig på Instagram