19 september 2019 |  Event

European Association for the Study of Diabetes

Jag är verkligen tacksam att jag fick möjligheten att åka till Barcelona på EASD (som är det årliga mötet för European Association for the Study of Diabetes) med fler än 15 000 deltagare frön över 130 länder som deltar – WOW!

Som alltid är det överväldigande med så många sessions och så mycket information som i princip regnar över mig.

Samtidigt är det ganska uppenbart att vi fortfarande inte ska vara här. Det är en konferens för forskare, vårdpersonal och experter. Vi är registrerade som ”press”, inte som patienter eller PWD (person with Disabilities) Vi flyger liksom under radarn.

Men det är så viktigt att vi är här. Vi är experterna – lever med typ 1 diabetes. Den sidan måste få ta del av konversationerna! Utan oss kommer vi inte få den hjälp som vi behöver och är i behov av.

Under mina två dagar i Barcelona fick jag bland annat höra om Medtronic minimed 780 g som är Medtronic’s stora nyhet inom Avancerad Closed Loop som ska vara yterliggare en förbättrad och avanserad pump än den som finns idag (670 g). Jag är väldigt nyfiken kan jag tala om! En mer personifierad pump där det inte behövs ”säga till” om jag ska t.ex. träna, ligga stilla osv. Mer enkel för användaren.

Jag fick även ta del av Novo Nordisk ”Smart Pen” som släpps i Sverige under 2020. NovoPen 6. En insulinpenna som kan dela data. Den ”minns” alla enheter som injiceras och den datan kan analyseras av exempelvis din läkare/sjuksköterska. Med denna metod kan en person som använder injektioner få 2 mer timmar i bra glukosvärde och studier har visat att 43% har spenderat tid i hypo och hyper. Denna penna är något som jag själv vill ha. Ibland kan jag tycka det är svårt att minnas om jag faktiskt tog insulin eller inte samt att få data på hur många enheter som jag injicerar under ett dygn. Idag kan jag enbart se hur många enheter jag tog senast men nu kommer det alltså med fler funktioner som jag anser kommer underlätta min vardag med diabetes.

Till sist har jag fått mycket annat till mig. Bland annat ”Hypo-awarness”, Betacell replacements och hur vi i framtiden kan injicera betaceller utan att de blir förstörda av vårt egna immunförsvar – hur man kan göra det säkert att ”gömma” cellerna. Det görs idag många kliniska studier på detta och det är väldigt spännande. Att forskningen går framåt och att jag (vi) får ta del av det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

How about a natural skin this summer! bare Minerals complexion rescue All Luminizer Mineral 💕
Moisturizer, skin tint and spf 20, all in one from @bareminerals ⭐️ we will all be stars with this (and have a healthy-looking glow) 🤍
...

Följ mig på Instagram