27 september 2020 |  Event

EASD 2020

I veckan, 21-25 september, var det EASD. European Association for the Study of Diabetes. Det är en kongress som jag har deltagit på under flera år och jag blir lika glad att få vara en del av detta. Eller mer få ta del av utvecklingen. Både för oss som lever med sjukdomen men även för hur företagen, forskare, läkare får mer kunskap kring hur de arbetar för att få en diabetiker liv att bli lite mer ”enkel” att hantera.

Under tidigare år har det varit olika inbjudningar från företag som har betalat för resor samt inträdesbiljett. Detta år blev jag inbjuden av #Dedoc som är ett internationellt nätverk av diabetesförespråkare. Att få vara en ”röst” i detta community känns stort och viktigt. Dedoc betalade alltså för att jag skulle kunna delta under årets mässa och kunna ta del av de föreläsningar och den information som presenteras under dessa dagar!

Då denna mässa riktar sig till läkare, forskare samt sjukvårdspersonal känns det otroligt viktigt att vi tillsammans gjorde detta i år. Att vi, som lever med sjukdom 24/7, får prata och dela med oss av hur det egentligen är att leva med diabetes. För det är ju det som är deras jobb, att underlätta för oss.

Det var 5 riktigt intensiva dagar och det var mycket information som jag nu vill dela med mig av till er!

Jag tänker att jag ska dela upp det för att inte inläggen ska bli så långa och jobbiga att läsa!

  • ”Time in Range” är mycket viktigt, Detta är kopplat till potentiella komplikationer
  • ”Compassionate technology” är en teknik som ger fördelar till patienten då det fokuserar på patientens unika egenskaper
  • Systematisk och integrerad strategi och kommunikation behövs och är viktig tillsammans med patienten. Att se patienten som en del av teamet.
  • Mindre än 30% av vårdpersonalen håller patienterna informerade om mål och deras synpunkter. Ändå ökar nivåerna av diabetessvårigheter (44,6% i en studie)
  • Vårdgivare kommer att integreras mer med patientens livsstilsfaktorer så som näring, rörelse, sömn osv.
  • Nedsatt medvetenhet om hypoglykemi: olika människor har olika nivåer av motivation.
  • ”Intermittent fasting” verkar minska proliferationen av betaceller, förbättrar glukoshomeostas, ökar stressmotståndet, minskar inflammation. Det ökar också insulinkänsligheten, vilket leder till ökad autofagi
  • @mylifediabetescare lanserar ett loopsystem 2023!
  • Att äta snabbt (fort) har kopplats viktökning, metaboliskt syndrom, T2D
  • Många undertyper av diabetes, olika profiler kan behöva olika behandling
  • Omkring 1/3 av alla patienter med typ 1- och typ 2-diabetes får någon gång under livet tecken till nedsatt njurfunktion. Cirka 30 % av alla patienter som påbörjar dialysbehandling eller njurtransplanteras i 

Jag är SÅ tacksam för att få vara en del av DeDoc organisationen. Det var många tecken under denna vecka som riktar på att vi behövs. Alla engagerade och drivna diabetes ”advocates” är betydelsefullt för både oss som förespråkar men även för sjukvårdspersonal samt forskare. Jag fick även uppleva under veckan en hel del missförstånd i några föreläsningar där ”vi” blir kallade som föremål istället för individer.

Jag tänker även att jag ska djupdyka i några ämnen som intresserar mig och som jag tror kan vara relevant för Er att få läsa mer om!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

I might not be the face of Buxom, but this plumping rouge, they’re giving Buxom a run for its money 😘

BUXOM Plump Shot™ Collagen Peptides Advanced Plumping Blush Cheeky Dolly 🔥
...

Följ mig på Instagram