17 juli 2015 |  Diabetes

Diabetes vs alkohol

Jag är, som nämnt tidigare, en riktig livsnjutare. Eller jag vill i alla fall vara en. Jag lyxar gärna till det med goda viner och smarriga tillbehör. Men efter ha varit student i många år har jag inte lagt ner så mycket pengar för att köpa det där super goda vinet eller de där sjukligt goda ostarna med passande charktillbehör. Även jag har haft (och kan ibland) perioder då jag druckit vin, sprit, drinkar och öl i kanske lite för mycket mängder utan att bry mig. Blodsockret har levt sitt egna liv och vissa kvällar har såklart slutat med en flötig kebab eller liknande.

Till det som är positivt nu när jag blivit en aning äldre (läs; mognare) är att jag tycker själv att jag känner min sjukdom och kropp mycket bra och vet vad jag kan dricka och när. Rödvin har alltid haft prio ett vilket kan låta som en positiv gren i detta då blodsockret ”sjunker” och jag slipper höga toppar. Men ibland behöver jag äta lite mer kolhydrater för att det inte ska bli farligt lågt. Här ska också nämnas att det kan vara svårt att veta om det är ”fel” på blodsockret eller om det är alkoholen som påverkar.

Jag har som standard att innan jag börjar sippra på första glas vinet att kolla blodsockret. Är det normalt värde på runt 6-7, vet jag att det är bra att inhandla lite chips eller frukt som snacks för att varva med. Även när jag är ute och dricker brukar jag handla antingen någon drink som innehåller vanlig rebull, coca cola eller juice som kan stabilisera.

Det är olika för alla och det jag tycker man ska ha i åtanke är att givetvis dricka måttligt. Men det kan ibland vara svårt. OCH självklart dricka mycket vatten (det kan nog alla bli bättre på).

Även att inte dutta insulin under kvällen då blodsockret kan svänga ganska mycket. Kanske du dansar och rör på dig blandat med att sitta och hänga runt en massa folk. Blodsockret påverkas av allt. Hur du mår, intryck av andra, bra/dålig stämning och massa mer. Därför är det viktigt att hålla ut ett tag och inte korrigera hela tiden. Risken för ett svängigt blodsocker är då mycket högre. Då för att inte hamna för lågt. Jag personligen ligger gärna lite högre är normal värde. Och sen till det jag anser är det viktigaste: Ta ett blodsocker innan sängdags. För att säkerhetskolla att inte hamna i koma eller något annat farligt när du sover då kroppen prioriterar att ta hand om alkoholen som har intagits.

Hellre lite för högt än för lågt.

Har ni några tips? Dela gärna med er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

A few hours in Copenhagen and I guess this is the first time (in my 22 years as a t1) I’ve got it all! Sugar, enough insulin, cannulas, and well - myself put together 💙✌🏻 ...

Have had many conversations this week about diabetes and eating disorders. It’s, as you know, very common. It is also frightening how little we know, how can we avoid more people being affected, improvements in healthcare and what or how should we reduce the pressure and stress around food for people with diabetes?

What I do know is that I need to be around people who don’t have diabetes, eat food, enjoy life, - has helped me. Because that’s how life should be, even if I live with an illness that requires round-the-clock care 🫶🏻
...

When I was diagnosed with t1d (I was 13 years old) it was a huge shock (no shit..). I didn’t know how to react and I barely knew anything about diabetes as a condition. It’s a lot to take in!
What helped me to come to terms with it, reassured me that it wasn’t the end of the world, was the help I’ve got and still got from my closest (family and friends).

You can live a normal, healthy life, do anything you want to. Behind it all - you just need to keep an eye on your diabetes ❤️

#diabetes #t1d #t1dlookslikeme #type1diabetes #dexcomwarrior #diabetic
...

Följ mig på Instagram