5 april 2022 |  Diabetes

Diabetes och ätstörning

Som diabetiker får vi lära oss att begränsa, gå på en diet snarare än att bli lärd att välja den mat som ger oss näring eller hur man balanserar godsaker med resten av våra måltider. Vi har lärt oss att vissa livsmedel är dåliga för personer med diabetes, och vissa livsmedel är bra. Vilket oundvikligen blir internaliserat som ”du är en dålig diabetiker om du äter dessa livsmedel” och ”du är en bra diabetiker om du äter den maten.” Med tiden blir ditt förhållande till mat som person med diabetes en utmattande lek för att försöka uppnå en orealistisk idé om perfektion.

När jag pratade om detta igår var ni är så många som känner igen sägningen ”att vara en duktig diabetiker” när det kommer till mat. Det är en aspekt som kan göra att en person med diabetes inte ser till vad som faktiskt menas med ett normalt matbeteende.

I mitt fall var det många olika typer av aspekter som gjorde att jag hamnade på en plats där jag blev otroligt sjuk. Diabetes är inte allt men såklart en del av det. Och det är något som jag känner även idag, trots några friska år.

Det gör det såklart tuffare att jag aldrig kan släppa kontrollen över innehållet i det jag äter, att alltid behöva tänka på blodsocker i kombination med mat.

Jag vet aldrig om jag kommer bli helt frisk från min ätstörning. Den kommer liksom alltid att finnas där, för att jag just har en sjukdom där mat är en så central del i varje dag. Men något som jag är säker på är att jag vet vad ett friskt vs sjukt beteende är, som typ 1 diabetiker, kring mat och jag kommer alltid att välja den friska vägen även om det vissa dagar känns skitsvårt och jobbigt. Alltså, jag kan inte jämföra mig med någon annan än mig själv, det gäller även för dig också!

Jag vet att jag tycker det är tufft när sällskapet runt mitt bord kommenterar antingen sin egna mättnad efter några få tuggor, eller kommentarer kring hur mycket andra äter (som att det ens har något med sitt egna intresse att göra?!). Jag har lärt mig att bortse från dessa onödiga kommentarer för jag vet att det inte ligger i mitt intresse, eller borde inte göra. För vad en person på andra sidan ska eller bör äta har jag inget med att göra. Liksom borde det inte ligga i någon annan intresse att kommentera min mat eller vilket mättnadskänsla eller hunger jag borde känna.

Så. Jag tycker vi sätter punkt för onödiga kommentarer kring mat och diabetes. Jag sköter mitt och du sköter ditt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Följ mig på Instagram