22 december 2017 |  Diabetes

Alkohol och diabetes

Frukdrink är gott en varm sommardag!

Nu står vi inför stora helger där det serveras en hel del alkohol samt även glögg och annan dryck som innehåller mycket kolhydrater samt socker. Det är ju enligt mig en härlig helg men jag vet att det kan ställa till onödigt bekymmer hos oss som har diabetes.

Ni som följer mig vet att jag inte tackar nej till ett glas rödvin eller bubbel på helgerna. Och med en sjukdom som påverkas av allt som hamnar i munnen kan det ibland kännas ”jobbigt” att följa med på fester och olika tillställningar där alkohol finns att förtära.

Jag har som med mat inga ”regler” för vad jag får dricka och inte dricka. Men jag väljer helst ett glas vin/bubbel än en drink då jag inte är så mycket för det söta. Inget som har med diabetesen att göra – för att klargöra det.

Som känt finns det kolhydrater i olika typer av alkoholhaltiga drinkar vilket kan ställa till blodsockret vilket inte (läs aldrig) passar sig när man ser fram emot en kväll med sina nära vänner eller dylikt. Då jag ofta dricker vin har jag en tendens att bli ”låg” och då är det alltid bra att äta mat innan t.ex. middag. Då vet jag att jag har en grund i kroppens system. Ser även till att ta med mig ett dextrosol-paket för det är det bästa för mig om det skulle vara så att jag sjunker under kvällen.

Jag tänker inte alls så mycket på min diabetes när jag dricker och låter bli att korrigera då jag har erfarenhet om att det brukar räta ut sig under kvällens/nattens timmar. Att korrigera och dutta för mycket är varken roligt eller speciellt kul när det helt plötsligt visar sig tre pilar nedåt i min app (Guardian Connect).

Med tanke på att jag använder mig av Medtronic’s CGM – Guardian Connect får jag notiser i telefonen som säger till när blodsockret antingen börjar bli högt eller lågt. Det hjälper såklart till under en utekväll med alkohol. Jag har större koll på blodsockret då jag vet att när man är berusad kan det vara svårare att känna symptom på en känning. Mitt tips är att det är bättre att ligga högt än lågt under de timmar man konsumerar alkohol.

Jag får skylla på mina svaga ryska gener när det kommer till val av alkohol. Jag är mer en sprit och vin person än en drinkperson. Väljer jag en drink frågar jag alltid efter light versionen (t.ex. redbull zero, cola light etc). Jag väljer att inte dricka alldeles för mycket ”socker” om det inte är så att jag har känning och behöver något snabbt.

Det viktigaste är att äta mat, ha roligt och dricka det som du själv vill ha och tycker om. Glöm inte att kika på blodsockret under kvällens gång för att se att blodsockret inte sjunker för fort.

Jag hoppas att ni kan njuta av lite glögg och annan god dryck under julhelgen utan att känna att det blir alldeles för jobbigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

For the fries 🔥💙 ...

Följ mig på Instagram