10 september 2021 |  Diabetes

Access

Igår kväll var det dags att få hänga/träffa mina älskade vänner world wide igen <3

Jag var inbjuden av Roche och MySugr för deras ”DiabetesMeet Up” och det är fasiken så jäkla trevligt. Dock hade jag såklart önskat att vi sågs i verkligheten på några drinkar men som sagt, Corona.

Ämnet för kvällen var Access. Alltså, hur skral tillgängligheten är på insulin.

Tillgång till insulin är verkligen en global utmaning, med ett stort antal frågor som påverkar individens förmåga att hitta och ha råd med det insulin de behöver för överlevnad. Utöver den faktiska tillgången till insulin har även bristande kunskap och expertis hos hälso- och sjukvårdspersonal när det gäller insulinterapi, och tillgänglighet och överkomlighet för diabetesrelaterade förnödenheter en stor betydelse.

Dessa hälsofaktorer kan också påverka den totala kostnaden för diabetesbehandling, där individer behöver betala för resor från sitt hem till en anläggning där insulin finns eller bara kan få tillgång till detta läkemedel i den privata sektorn till högre priser.

Jag, vi som bor i Sverige, är så otroligt priviligierade och det är lätt att glömma bort när vi (jag) inte behöver tänka på om jag ska ha råd med insulin i morgon. Det är stora bekymmer för vissa länder och när jag fick höra olika talare under eventet från Indien, Pakistan så blev det verklighet. En liten pojke hade precis dött (5 år gammal) då det inte fanns tillräckligt med insulin för att han skulle överleva. En av IDF medlemmar hade även gått bort då bristen på kunskap, insulin och tillgänglighet var för ”usel”.

Det kändes rent och sagt förjävligt att sitta där bakom min skärm, med vetskapen om att jag har råd med mat för att överleva, jag kan hämta ut insulin när det börjar ta slut, jag kan be om råd/hjälp vilken tid på dygnet då sjukvården fungerar i jämförelse väldigt bra.

Det är svårt, som jag ser det, att jag som svensk, kunna hjälpa. Men jag antar att mitt syfte med detta är att öka kunskapen och förmedla i mina kanaler att diabetes kan innebära liv eller död för vissa. Att inte ha råd med att få diagnosen diabetes.

Jag känner mig hjälplös. Vad gör jag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Följ mig på Instagram