27 februari 2020 |  Diabetes

90% time in range

Jag vet att just detta har varit en jobbig prestation hos mig. När jag först yttrade mig om att jag ”nog” hade problem med maten förstod inte min läkare riktigt vad jag menade då jag hade ett ”perfekt” hba1c. När jag väl ställde mig på vågen var det ett faktum. Jag vägde alldeles för lite.

Jag tror att sedan jag fick min diagnos för dryga 18 år sedan har min höga prestationsförmåga yttrat sig på att alltid sköta min diabetes på bäst möjliga sätt. Och det kanske är så fortfarande. Bara att idag äter jag det jag är sugen på, jag planerar mitt liv och min vardag utefter vad jag vill och därmed – min diabetes hindrar mig inte.

Men hur gör jag egentligen?

Livet med (eller utan) diabetes är inte alltid så fridfullt och härligt, men oavsett tillstånd i livet behöver inte din diabetes vara ett hinder för ett rikt och bra liv. För det är du själv och din tankeverksamhet som till stor del avgör om du vill eller inte vill försöka uppfylla dina drömmar eller mål. Men kom ihåg, diabetes kräver mer planering och strukturering än dina vänner behöver som inte har diabetes. Men ingenting är omöjligt.  

Din diabetes – dina regler. Det kommer att ta tid att veta vilka som är dina regler/rutiner för att må så bra som möjligt och dessa kan komma att ändras under åren. Men glöm inte bort att livet förändras och att dina rutiner måste justeras allt eftersom. Du kommer att bli proffs och bäst på att känna din egen kropp och din diabetes. Du bestämmer. 

Mat är något som är din vän. Mat är livsviktigt för att din kropp ska fungera. Lyssna inte för mycket på alla tips och råd på olika typer av dieter eller kostråd, det kan förvirra mer än vad det faktiskt hjälper. Mat ska vara och är glädje och det går att äta precis vad som helst om det är det du vill även om du måste ta hänsyn till mängden mat eller fördelningen över tid. Exempel, det är bättre att ta en godis då och då än att äta hela ransonen på lördag. Tänk på att dosera insulin efter behovet av mat samtidigt som du måste undvika att gå upp eller ner för mycket i vikt.  

Vissa dagar är det okej att hata sin diabetes. Du behöver inte varje dag känna dig som stålmannen. Detta är normalt och betyder inte att du har misslyckats utan det gör dig till en helt normal person som har diagnosen diabetes. Det är också värt att poängtera att vissa dagar kan det bästa sättet att hantera diabetes vara att titta på film och äta din favoritmat i sängen.  

Och till sist, gör din diabetes så härlig som du bara kan. Ibland är det en hemsk sak att behöva leva med och det kan vara svårt att acceptera läget. Det är då du ska fokusera på att göra det roligare, sexigare, vackrare eller precis det du behöver för att du ska ta dig igenom dagen. Oavsett vad det betyder. Som sagt, det är du som bestämmer, ingen annan! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

@saramoback

Whether prepping for a special occasion, waiting for your sensor to warm 😘 (💙) or just looking to brighten your everyday look, this is a must! I am obsessed 🤩🧡

Ole Henriksen - Truth Banana Bright+ Instant Glow Moisturizer

@olehenriksen
...

Följ mig på Instagram